Медия без
политическа реклама

БФС изхвърли от футбола почти всички "революционери"

Футболният съюз се управлява по сталински начин, реагира Димитър Бербатов

23 Март 2022ОбновенаСВИЛЕН КИРИЛОВСКИ
СПОРТАЛ
Членът на Централното оперативно бюро на ДПС Камен Костадинов, който от дълги години е и в Изпълкома на БФС, пристига за извънредното заседание, на което бяха взети решения за опозиционерите във футбола.

Българският футболен съюз (БФС) наложи жестоки наказания на участниците в общото събрание, проведено по инициатива на опозицията и Димитър Бербатов на 18 март. На него президентът Борислав Михайлов и двата предишни Изпълкома (избраният през февруари 2018 г. и този от октомври 2021 г.) бяха освободени от постовете им. Избран бе нов състав на Изпълкома и нов президент - Димитър Бербатов. Още в петък от БФС обявиха, че форумът не е законен и ще предприемат всички законови мерки срещу организаторите и участниците.

Тези мерки не закъсняха. Всички аматьорски клубове, които са взели участие на форума от 18 март, са извадени от футбола и членството им в БФС е прекратено. Това са общо 62 клуба. Сред тях са "Спартак 1919" (Плевен), "Рилски спортист" (Самоков), "Раковски", "Миньор" (Раднево), "Чирпан", "Светкавица" (Търговище), "Трявна", "Ботев" (Криводол), "Балкан" (Белоградчик), доскорошният член на Втора лига "Кариана" (Ерден) и др.

Други 42 клуба са изключени по различни причини - клубове, невписани в регистъра на ММС, наличие на свързани лица в управлението, невнесен членски внос и нарушаване на различни разпоредби от Устава на БФС. След наказаните е и "Балкан" (Варвара), който е пуснал жалба до съда срещу решенията на конгреса от 12 октомври м.г.

Пожалени са само професионалните клубове - "ЦСКА-София" и два втородивизионни тима, но пък те са глобени с 15 000 лв. Срещу тях е действано по-меко заради професионалния им статут и договорите на футболистите, които не могат да бъдат лишени от право на труд в разгара на сезона. За сметка на това, по информация на Dsport, делегатът на "ЦСКА-София" на конгреса от петък - изпълнителният директор на клуба Филип Филипов, е предложен за наказание "забрана да заема ръководни постове във футбола за срок от 1 година".

Решено бе и да се свика нов конгрес, най-вероятно на 20 май. На него трябва да бъде гласуван задължителния бюджет за периода 2022 - 2026 и да приета също задължителната програма на БФС за развитието на футбола за същия този срок.

Извънредното заседание на Изпълкома продължи точно час. След края на сбирката не бяха направени изявления, а на чакащите журналисти бе съобщено да очакват решенията на официалния сайт на БФС.

Тепърва обаче се очаква развитие по скандала, тъй като в Софийски градски съд (СГС) има жалби срещу конгреса на БФС от 12 октомври м.г. Също така се очаква и дали Търговския регистър ще приеме или ще отхвърли взетите решения на събранието, проведено от опозицията на 18 март. Чака се и становището на Министерството на младежта и спорта.

 

МНЕНИЕТО НА МИХАЙЛОВ

Президентът на БФС Борислав Михайлов предпочете да не говори пред медиите, а го стори през официалния си профил във "Фейсбук" (б.ред. - където се "радва" на голяма непопулярност). Той обяви, че срещу него се води война, включително и с противозаконни средства. Михайлов подчерта, че до момента е проявявал толерантност. "Тези хора обаче не разбират функцията на Българския футболен съюз и на неговия президент – а именно, да потушава идеите за разцепление; особено онези, породени от користни цели. Миналия петък всички станахме свидетели на абсолютно нелегитимната и агресивна самоинициатива на тъй наречената опозиция. Всички опити за разцепление на членовете на БФС са действия, несъвместими с членството им, затова след задълбочено обсъждане Изпълнителният комитет единодушно реши да прибегне към строги санкции за грубото нарушение на Устава. Вярвам, че с днешните си решения Българският футболен съюз отново демонстрира, че работи в полза на единението на българските клубове и показа пътя към по-доброто бъдеще на футбола ни", коментира Михайлов.

 

БЕРБАТОВ НЕ СЕ ОТКАЗВА

Димитър Бербатов обяви решенията на Изпълкома за абсурдни. "Докато съдът не се произнесе относно законността на Конгреса от 18 март, БФС няма право да взима каквито и да е решения в тази връзка.

Налагането на наказания, без да се гарантира правото на защита на обвинените, е в нарушение с Конституцията на България. Това е сталиниски начин на управление, а налагането на различни наказания за едно и също твърдяно провинение е ясна дискриминация. До този момент никой не е виждал решението на ИК на БФС за отмяна на Конгреса на 18 март. То не съществува и не е изпращано до клубовете. При това положение, клубовете бяха длъжни да се явят, и то тези, които успяха в срок да издигнат делегати.

Аз и моят екип ще защитим наказаните клубове и лица с всички възможни законови средства, ще подадем необходимите жалби и ще сезираме Министерството на спорта, ФИФА и УЕФА. Междувременно продължаваме всички съдебни процедури срещу сегашното ръководство на БФС, които са в ход.

Неслучайно ръководствата на ФИФА и УЕФА искат становището на Министерството на спорта. То ще е ключово за крайното решение. Това е ситуация, от която никой не печели. Очаквам Министерството на спорта и министъра на спорта да вземат отношение по въпроса и веднъж завинаги това да приключи", заяви Бербатов, също във "Фейсбук".

 

 

Още по темата

март вероятно ще се запомни като един от дните, които са белязали най-голямо разцепление в българския футбол.

 

След като проведен по странен начин алтернативен конгрес избра за президент на БФС Димитър Бербатов, и двете съперничещи си страни се заканиха да сезират световната футболна асоциация ФИФА за драмите в българския футбол.

Още по темата