Медия без
политическа реклама

Путин: Неприятелските страни ще ни плащат за газ само в рубли

Не е застрашена доставката, имаме контрагент, който може да изпълни транзакцията в рубли, обяви българският министър на енергетиката

23 Март 2022Обновена
hillreporter.com

Русия ще откаже да приема плащане за доставки на природен газ в "компрометирани" валути, включително долари и евро, и ще премине към разплащания в рубли, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

На съвещание с правителството Путин посочи, че Русия ще продължи да доставя газ в други държави в съответствие с обемите и цените, предвидени в сключените по-рано договори. 

Всички чуждестранни потребители трябва да имат възможност да плащат за руския газ в рубли, отбеляза държавният глава. Той подчерта, че бъдещи изменения по газовите договори с неприятелски страни ще се отнасят само до платежената валута - тя ще бъде променена в рубли.

Всички 27 страни от Европейския съюз, включително България, попаднаха в списък с "неприятелски държави", изготвен от министерския съвет на Русия.

Със замразяването на руските резерви Западът обяви дефолт пред Руската федерация и сложи черта на надеждността на своите валути, изтъкна Путин.

Президентът нареди на правителството да изпрати съответна директива до "Газпром" за внасяне на изменения по съществуващите договори. 

В резултат на думите на Путин цената на природния газ в Европа скочи до 1350 долара за 1000 куб. м, сочат данни от търговските платформи.

България ще плаща за в бъдеще в рубли доставката на руски газ от "Газпром", стана ясно от изявление на енергийния министър Александър Николов на извънреден брифинг в Министерския съвет. Така той коментира нареждането на руския президент Владимир Путин.

"Не е застрашена доставката. Има финансов контрагент, който може да изпълни транзакцията в рубли", гарантира българският министър на енергетиката Александър Николов. "Сценарият е разгледан вече", обяви той и даде да се разбере, че сме били подготвени за подобен развой на събитията. " "Не подлежат на риск плащанията по съществуващия договор", категоричен беше Александър Николов.

Искането на Русия страни, обявени за "неприятелски", да плащат за доставката на газ в рубли, противоречи на сключените договори между страните. Това обаче каза германският министър на икономиката Роберт Габек, съобщава Tagesspiegel, цитиран от БГНЕС. "Изискването за плащане в рубли... е нарушение на договора. Ще се консултираме с европейските партньори каква ще бъде нашата реакция", коментира министърът.  Ръководителят на комисията по външни работи на Бундестага Норберт Рьотген пък смята, че ходът на Кремъл поставя европейските компании в позиция да обменят евро или долари за рубли чрез централната банка и това на практика срива наложените на Русия санкции.

Доставките на петрол и газ от Русия в чужбина се изпълняват в пълен обем съгласно сключените договори, но има трудности, заяви пред журналисти вицепремиерът Александър Новак. Отрасълът се сблъсква с трудности от финансов и логистичен характер, призна той.  Освен това Европейският съюз въведе ембарго срещу две руски държавни компании, а САЩ и Великобритания забраниха вноса на петрол от русия, припомни вицепремиерът, като увери, че тече преструктуриране на логистичните вериги.

Още по темата