Quantcast
Съдът отне над 450 000 лв. от бивш шеф на ДАИ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът отне над 450 000 лв. от бивш шеф на ДАИ

14 336
 БГНЕС
Цветелин Цветанов

Бившият шеф на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов трябва да се раздели със сумата от 451 046 лв., която се отнема в полза на държавата, реши Апелативният съд във Велико Търново. Това съобщиха от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Решението подлежи на обжалване.

Цветанов беше задържан заедно с още 12 служители на ДАИ през 2016 г. при специализирана акция на ДАНС, ГДБОП и специализираната прокуратура. Разследването на държавното обвинение се е водило за изнудване на превозвачески фирми, вземане на подкупи за издаване на превозвачески лицензи, фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити и издаване на фалшиви шофьорски книжки.

Година по-късно през 2017 г. прокуратурата предаде на съд Цветанов по 7 обвинения, включително за организиране на престъпна група. Според обвинителния акт тя е извършвала дейност под паравана на Изпълнителната агенция по събиране на т.нар. „такса спокойствие“ от автопревозвачи, целенасочено извършване на проверки на определени пунктове, на учебни центрове и фирми за превоз на товари и пътници, чрез покровителстване или формално извършване на проверки, натиск на превозвачи да плащат на инспектори от ведомството, за да не им се извършват проверки, манипулиране на изпити за придобиване на категории за правоуправление на леки и товарни автомобили, изпити за правоспособност за превоз на опасни товари ADR, за професионална компетентност, нерегламентирано издаване на свидетелства, издаване и възстановяване на лицензи за международен превоз на товари и пътници, назначаване на служители в агенцията срещу подкупи.

Още

Слави Трифонов отново не подаде декларация за имуществото си

10.08.2022

Обновена

3742
Калпави политици обричат на гибел парламентаризма

07.08.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3541
Трифонов: Не съм лицемерен като Хр. Иванов и това ме радва

24.07.2022

Обновена

22459