Медия без
политическа реклама

ЕС ще обсъди ембарго на вноса на руски петрол и газ

04 Апр. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Улиците на Буча са задръстени от разрушени руски танкове и бронетранспортьори, но руснаците твърдят: "Не бяхме ние" - за масовите убийства.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обвини Русия за зверствата в Буча и обеща ЕС да помогне за събиране на доказателства, така че виновните да бъдат изправени пред международни съдилища. Той каза още, че блокът на 27-те ще наложи още санкции на Русия. В сряда ще се съберат постоянните представители на 27-те страни от ЕС, за да обсъдят нов пакет санкции. Според източници на "Файнаншъл таймс" ще се дискутира ембарго върху внос на руски енергоносители като въглища, нефт и природен газ, както и забрана на руски кораби да влизат в европейски пристанища. Досега няколко големи държави начело с Германия се противопоставяха на такова ембарго, но гласовете за налагането му стават все по-силни. В подкрепа на ембаргото се изказа германската военна министърка. 

"Трябва да има отговор. Такива престъпления не трябва да остават без отговор", каза Кристин Ламбрехт, цитирана от министерството на отбраната в интервю за обществената телевизия ARD.

Берлин досега се противопоставя на призивите за налагане на ембарго върху вноса на енергия от Русия, заявявайки, че неговата икономика и тази на други европейски страни са твърде зависими от тях. Русия доставя 40% от нужния на Европа природен газ. Министърът на икономиката Робърт Хабек повтори позицията на правителството в неделя вечерта пред ZDF, като каза, че Германия намалява зависимостта си от руската енергия, но не може да се откаже напълно веднага. Натискът върху и вътре в правителството за предприемане на по-радикални стъпки расте.  ЕС работи по допълнителни санкции от известно време, но икономическият комисар Паоло Джентилони каза в събота, че никакви допълнителни мерки няма да засегнат енергийния сектор, съобщи Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече потресаващи снимките на убити цивилни в Буча. "Трябва да се понесе отговорност", каза той в интервю за Си Ен Ен. "Но мисля, че най-важното нещо е да не останем безмълвни за това. Не можем да приемем това нещо за нормално. Това е реалността за ставащото всеки ден, докато жестокостите на Русия срещу Украйна продължават", добави Блинкън. Той заобиколи въпрос дали САЩ смятат, че руските сили са извършили геноцид.

Берлин се готви да изгони 100 руски дипломати

Германските власти възнамеряват да изгонят от страната служители на руските дипломатически мисии, за които се твърди, че могат да работят за руските специални служби. Решението ще бъде взето още тази седмица, съобщи днес в. "Билд", позовавайки се на свои източници. Според изданието досега канцлерът Олаф Шолц е наредил да се проучи въпросът. Става дума за "значителен брой" руски дипломати, пише "Билд". По-конкретно, до 100 души могат да бъдат изгонени, уточнява вестникът.

Зеленски на церемонията за наградите "Грами”

Украинският президент Володимир Зеленски се появи изненадващо на церемонията по връчването на наградите "Грами", като призова за подкрепа и помоли водещите изпълнители в бранша да "запълнят с музика тишината", причинена от войната.

" Кое е по-противоположно на музиката? Тишината на разрушените градове и убитите хора", заяви Зеленски във видеообръщение. "Нашите музиканти носят бронежилетки вместо смокинги. Те пеят на ранените в болниците - дори на тези, които не ги чуват. Но музиката така или иначе ще си пробие път".

"Ние защитаваме свободата си да живеем, да обичаме, да музицираме", каза той.

"На наша земя ние се борим с Русия, която носи ужасна тишина с бомбите си. Мъртвешка тишина. Изпълнете тишината с вашата музика, изпълнете я днес, за да разкажете нашата история".

Появата му в най-важната музикална вечер в САЩ веднага след разкритието на масовото военно престъпление на Русия в Украйна бе силен призив за международна солидарност: "Кажете истината за войната в социалните мрежи, по телевизията. Подкрепете ни по всякакъв начин - по всякакъв, но не и с мълчание. И тогава мирът ще дойде".

"Заради всички наши градове, които войната разрушава -- Чернигов, Харков, Волноваха, Мариупол и други: Те вече са легенди, но мечтаят да са живи и свободни. Свободни като вас - на сцената на "Грами", заяви украинският президент.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?