Медия без
политическа реклама

Държавата поиска обратно близо 100 000 лв. от федерацията по биатлон

Спортният министър от месеци ми отказва среща, разкри председателят Екатерина Дафовска

06 Апр. 2022Обновена
БОК
През февруари министърът на младежта и спорта Радостин Василев (вдясно) изгледа на живо първите състезания на българските биатлонисти на олимпийските игри в Пекин `22.

Българската федерация по биатлон (БФБ) трябва да възстанови 98 129 лв. на министерството на младежта и спорта. Средствата са отпуснати по договор от януари за участие на наши състезатели в международни състезания, но липсва надежден отчет за изразходването им от страна на БФБ.

Това обяви спорният министър Радостин Василев чрез съобщение в профила си във "Фейсбук". От публикацията му става ясно, че президентът на федерацията Екатерина Дафовска е била информирана за откритите нарушения вчера.

Изброени са няколко разминавания в сумите, за които БФБ е кандидатствала, а впоследствие е похарчила за отделните състезания. Най-смущаващо изглеждат отчетените от федерацията 46 377,20 лв. за участие в световното първенство за младежи и девойки в Солт Лейк Сити (18 февруари - 3 март), тъй като въпросното състезание въобще не е било включено в одобрения от държавата проект за финансиране.

Също така министърът съобщава, че липсва отчет за целево отпуснати общо 38 000 лв. - за Световната купа в Руполдинг (20 000 лв.) и за европейското първенство в Арбер (18 000 лв.).

"Проектът, с който федерацията е кандидатствала, е подаден на 05.01.2022 г. и се отнася за дейности със срок на изпълнение до 30.01.2022 г. Впечатление прави финансовият отчет, който федерацията е подала в ММС. Същият е подписан от счетоводителя и от името на председателя - упълномощения генерален секретар на сдружението г-н Васил Сивков. Лицата декларират, че сумите по финансовия отчет трябва да съответстват на одобрените суми в проекта, което в действителност не е така.

Заради тези нарушения БФБ следва да възстанови получената сума в пълен размер, ведно със законната лихва, считано от датата на изплащането им от ММС (26.01.2022 г.). Централата трябва да направи това в 10-дневен срок. В случай на неизпълнение на задължението в посочения срок, ММС ще предприеме действия за възстановяване на дължимата сума по съдебен ред", пише Василев.

В заключение спортният министър заявява, че ще бъде стартирана "цялостна проверка" на федерацията по биатлон, както и на "други организации, притежаващи спортна лицензия и получили средства от държавния бюджет".

 

Реакция от председателя на БФБ

Часове след "Фейсбук" съобщението на министъра председателят на БФБ Екатерина Дафовска представи своята гледна точка. В интервю за радио "Дарик" тя заяви:

"Няма никакви пари, които да липсват. Дори има изразходени повече от тези средства, за да приключи нормално един сезон в нашия спорт. Не разбирам защо трябва пред медиите да се коментира, а не може да стане на административно ниво да коментира. Има всякакви документи във федерацията. Проблемът е, че не може да се чуваме и имам отказ от среща. Той ме насочва към заместник-министъра Харизанов. Досега не съм имала случай да няма никаква комуникация с министър. Пробвах контакт с него от декември. Имам няколко разговора с него, но не можахме да се срещнем в Пекин. След като се прибрах, научих, че други хора са успели да направят срещи с него, а на мен досега ми се отказва такава среща."

Дафовска визира бившия член на УС на БФБ Мария Манолова и един от най-успешните ни биатлонисти в историята Красимир Анев, които в последните месеци и години открито се превърнаха в опозиция на настоящото ръководство. Също така тя директно заяви, че служител на ММС работи срещу федерацията по биатлон.

"Няколко пъти казах, че има един човек, който е работил във федерацията и сега е в министерството. Явно добре настройва точните министри, които да вземат едната страна, а не отсрещната. Нямам друго обяснение освен бившата финансистка, която работи там и която се забърка надълбоко в биатлона, а сега дава информация само от едната страна на министрите", заяви шефът на БФБ.

В случая става дума за Кристина Начева, бивш счетоводител на федерацията по биатлон и настоящ финансов контрольор в спортното министерство.

 

"Сега" припомня:

Задочният онлайн спор между Радостин Василев и Екатерина Дафовска започна постепенно да ескалира още от началото на годината. Първо олимпийската шампионка от игрите в Нагано `98 обвини ММС, че заради забавеното финансиране за 2022 г. в биатлона "карат на мускули и заеми".

След това министърът съобщи, че БФБ не е включена за разглеждане от експертна комисия заради "установени задължения към НАП". Но пък шефът на федерацията контрира, че тази информация е стара и дългът към приходната агенция всъщност е погасен. За да се стигне до настоящия ход на държавата, който явно само ще доразпали все по-откритата вражда.

Още по темата