Медия без
политическа реклама

74% от износа на руски газ е към ЕС

В същото време Европа получава само 35% от нужните й количества от "Газпром"

07 Апр. 2022
Експортът на руски газ е силно зависим от пазара на ЕС (графиката е от Financial Times). Данните са за 2020 г.

"Къде се продава руският газ - в Китай? В Азия? Не. 74% от износа на газ е към Европейския съюз", пише икономистът Георги Ангелов във Фейсбук. В публикацията си той обяснява защо за Русия ЕС е ключов и незаменим на този етап газов пазар.

"На второ място по износ на руски газ е Беларус, а на четвърто място е Китай. Китай изви ръцете на Русия и плаща по много ниска цена за газа, а Беларус понякога въобще няма пари да плаща. Така че от гледна точка на приходи от износ на руски газ ЕС вероятно има дял от близо 90%. "Газпром" е тотално зависим от европейския пазар (Европа също е зависима от Газпром, но не тотално - около 35% от газа в ЕС се внася от Русия)", пояснява Ангелов в коментара си.

"Някои ще кажат, че Русия може да изнася газ и за други пазари - всъщност не е точно така. 84% от руския газ се изнася през газопроводи, а газопроводите са почти изцяло в посока Европа. Към Китай има в момента само един работещ газопровод и както посочихме цената е ниска. Китай забави преговорите за газопровода цяло десетилетие и споразумението за неговото строителство беше сключено през 2014 г., когато Русия превзе Крим и западът наложи санкции - Китай се възползва от слабата позиция на Русия и постигна ниска цена на газа по дългосрочен договор. Сега Китай се опитва да направи същото с планирания втори газопровод.

Още по-интересно е, че за момента няма връзка между газовата инфраструктура между европейската и азиатската част на Русия. Т.е. руският газ за европейския пазар няма как да се пренасочи към азиатския пазар. Това се планира да се промени в бъдеще, но ще изисква години, хиляди километри газопровод и огромни инвестиции", заключава икономистът.

Именно заради тази тотална зависимост на Русия от пазара на ЕС мнозина експерти смятат, че Москва не може да си позволи да "затваря кранчето" на газопроводите към Европа. 

Ключови думи:

природен газ

Още по темата