Медия без
политическа реклама

Арестуваната в България румънска ексминистърка остава в ареста

Елена Удря обясни, че търси политическо убежище в Гърция

09 Апр. 2022
БГНЕС/ЕПА
Архивна снимка на Елена Удря от 2015 г., когато е арестувана в Румъния.

След 3-часово заседание и засилен интерес от страна на румънски медии съдия Маргарита Коцева от Окръжния съд в Благоувград постанови, че арестуваната у нас бивша румънска министърка Елена Удря остава за постоянно в ареста, предаде БГНЕС. Съдът прие доводите на прокуратурата за наличие на реална опасност Удря да се укрие, с което да препятства производството по разглеждане на европейската заповед за арест. Вчера съдебното заседание бе отложено поради липсата на преводач от румънски.  В 7-дневен срок ще бъде насрочено делото за нейната екстрадиция в Румъния. Адвокатът на задържаната Албина Анева каза, че ще обжалва в установения по закон 3-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря, която преди дни беше осъдена окончателно на шест години затвор за корупция в Румъния, бе задържана в България в четвъртък на ГКПП-Кулата на път за Гърция. По-късно прокуратурата обяви, че в Окръжния съд в Благоевград вече е внесено искане за постоянното задържане на Удря, докато тече делото по европейската заповед за арест. Предаването на Удря на румънската страна трябва да се случи не по-късно от 10 дни след влизането в сила на съдебно решение. Българските и румънските власти са в постоянен контакт, българската страна е уверила, че процедурата ще бъде извършена максимално бързо.

Днес стана ясно, че Удря е поискала политическо убежище в Гърция. Пред съда в Благоевград тя заявила, че делото в Румъния, по което е осъдена, е политическо заради нейни политически убеждения. Ако бъде предадена на румънските власти, щели да бъдат нарушени нейни основни права и ще има опасност за живота и здравето й. От съда тя е поискала всякаква друга по-лека мярка от задържане под стража. Представила е договор за наем на жилище от вчера и се надявала в Благоевград да пристигне 3-годишната й дъщеричка. Освен това имала и здравословен проблем. Обяснила е, че е пуснала жалба срещу присъдата си от четвъртък и делото щяло да се гледа на 16 май. 

Още по темата