Quantcast
И СЕМ следи предаването на Петър Волгин | СЕГА
facebook
twitter

Медии

И СЕМ следи предаването на Петър Волгин

В петък ще бъдат обявени резултати от мониторинг на "Политически Некоректно", започнал след началото на войната в Украйна
1 376
Петър Волгин

В петък Съветът за електронни медии ще обяви резултатите от мониторинг на предаването по БНР „Политически Некоректно“ с водещ Петър Волгин, съобщи членът на СЕМ Соня Момчилова във Фейсбук. Тя допълни, че наблюдението е започнало по нейно настояване дни след началото на войната в Украйна. В социалната мрежа бе публикуван и друг официален сигнал на член на СЕМ до председателя на СЕМ Бетина Жотева, в който се апелира за проверка на съдържанието на последния брой на „Политически некоректно“. Както „Сега“ писа, след него членът на Обществения съвет на БНР, оперната певица Александрина Пендачанска напусна в знак на протест срещу начина, по който Волгин използва ефира на общественото радио. „Обезпокоена от безпрецедентния акт на подадена оставка в обществения съвет на БНР ви моля да бъде извършена проверка на съдържанието, упоменато широко в медиите. В случай че има нарушение на Закона за радиото и телевизията или етичния кодекс и БНР разпространява фалшиви новини и оправдава насилие, да се върви по реда на закона“, пише в сигнала.

В неделя  гост на Волгин беше лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. В началото на интервюто водещият заяви, че започва с информация, която тръгва от руски агенции и която вече я има и „из всички български интернет сайтове“, че украйнските бойци от батальона „Азов“ в обсадения Мариупол са превзели два кораба, единият от които е „Царевна“, в който се намират българските моряци. Междувременно от МВнР обявиха това съобщение за фалшива новина. Въпреки това лидерът на „Възраждане“ разви пространна антинатовска хипотеза върху тиражираната информация.

Мониторингът на СЕМ на „Политически некоректно“ няма да е първият случай, в който медийният регулатор и самото БНР проверява работата на Волгин и открива несъответствие при спазването на журналистическите стандарти. Отново както „Сега“ писа, членът на Обществения съвет на БНР – журналистката Светла Петрова съобщи в понеделник, че по настояване на ОС ръководството на общественото радио е поискало фокусирано наблюдение над блока на Волгин. Резултатите от него показали, че има нарушение на журналистическите стандарти в БНР, в резултат на което на водещия били дадени препоръки. "Предприемане на мерки за спазване на антидискриминационното законодателство срещу използването на език на омразата. Предаването трябва да отговаря на професионалните стандарти на БНР за достоверно описание на събитията и проблемите, а водещият и останалите участници трябва да се отнасят безпристрастно към събеседниците, като се въздържат да вземат страна. Предаванията на БНР трябва да са политически неутрални, а събеседниците, които лансират сериозни фактически грешки, трябва да бъдат коригирани по подходящ начин", са част от тях

 

СЕМ също вече е провеждал мониторинг на рубрики, водени от Волгин, и също е откривал нарушение на Закона за радиото и телевизията. През 2015 г. регулаторът наложи санкция на БНР в размер на 3 000 лв. затова, че водещият отказва да спазва принципа на плурализъм на гледните точки, който е задължителен за БНР и БНТ. По това време Волгин водеше предаването „Деконструкция“. Впоследствие тогавашното ръководство на „Драган Цанков“ 4 реши да свали заглавието като самостоятелно и да го направи част от блока „12+3“, на който Волгин също е водещ. В него се появи и рубриката „Конструкция“ с Калин Манолов.

През октомври 2020 г. БНР отново направи Волгин водещ на самостоятелна рубрика – „Политически Некоректно“. В нея той се изявява в ефира в събота, а пък друг известен глас на общественото радио – Силвия Великова, е зад микрофона в неделя.       

Още

Когато се наливаха основите - как се строяваше стоманата

27.11.2022

Г-н БАЛЕВ

1945
Журналисти протестират срещу писмо на турския посланик до БНР

21.11.2022

Обновена

3649
Членове на СЕМ протестират срещу шефа си заради Украйна