Медия без
политическа реклама

След 4 месеца във властта Петков и Василев ще учредят партия

14 Апр. 2022
БГНЕС
Кирил Петков и Асен Василев.

Кирил Петков и Асен Василев са водещи политически фигури на страната от ноември м.г., когато спечелиха парламентарните избори, но едва сега ще учредят собствена партия. Това ще се случи този петък, в Пловдив, стана ясно от съобщение на пресцентъра на „Продължаваме промяната“ (ПП).

За да се явят на изборите на 11 ноември 2021 г., Петков и Василев бяха принудени да сформират коалиция от партии. Причината е, че нямаха достатъчно време, за да учредят и регистрират собствена формация. В коалицията влязоха „Волт“, „Средна европейска класа“ и „Политическо движение Социалдемократи“. Петков и Василев използваха листите им, в замяна което първите две партии получиха места в парламента за свои депутати, а третата стана формалният получател на значителната държавна субсидия на ПП.

Партия, която няма нито един депутат, е взела най-голяма държавна субсидия за парламентарните избори на 14 ноември 2021 г. повече дори и от втората политическа сила ГЕРБ.

Новата партия ще приеме името на коалицията – очевидно, за да се създаде представата за приемственост. Петков и Василев бяха съпредседатели на коалицията ПП и се очаква да съвместят лидерския пост и на бъдещата партия. Очаква се да започне и образуването на партийни организации по места. Засега очевидната цел на ПП ще бъдат предстоящите следващата година избори за кметове и общински съветници. Не е изключено обаче Петков и Василев да се подготвят и за евентуален предсрочен парламентарен вот, предвид нестабилността на управленската коалиция, в която участват.

В учредителната декларация на ПП (публикувана тук) се възпроизвеждат основните послания, които двамата политици отправяха и на парламентарните избори: спиране на "течовете" на държавни средства; нулева толерантност към корупцията; развиване на икономиката в посока към иновации и технологии; независима и работеща съдебна система; достоен живот за българските пенсионери и подкрепа за социално уязвимите хора; качествено образование; работещо здравеопазване и др.

Още по темата