Медия без
политическа реклама

МВФ препоръча на България данъчни и пенсионни промени

Премахнете мярката 60:40 и намаления заради пандемията ДДС, съветва мисията на фонда

Мисията на Международния валутен фонд в София приключи с 5 страници препоръки към България, засягащи икономиката, доходите, данъците, борбата с корупцията, пенсионната система.    Представители на фонда бяха у нас на редовна партньорска мисия (България е член на МВФ).

Пратениците на МВФ смятат, че заявеното намерение на правителството за замразяване на минималната заплата до 2025 г. не е много логично, при положение че се очаква немалка инфлация. Посочват също, че има няколко сериозни риска пред българската икономика, които могат да "влошат перспективите" - по-силни странични ефекти от войната в Украйна, повторно засилване на заболяемостта от COVID, продължителни прекъсвания на веригите за доставки и по-бързо от очакваното затягане на глобалните финансови условия".

Една от препоръките е да бъде подсилен резервът в бюджета за непредвидени разходи. От МВФ съветват да бъдат прекратени антикризисните мерик, въведени заради пандемията - като помощта 60:40, но от друга страна подчертават, че "фискалната политика трябва да продължи да предоставя адекватна здравна и икономическа подкрепа и да адресира нуждите, произтичащи от войната, като същевременно се стреми да избягва проинфлационен натиск".  

Мисията смята, че временното намаляване на ДДС за някои сектори като ресторантьорството  ставката трябва да се върне на стандартното равнище.  Прави впечатление, че в заключителния доклад се споменава и за "реформа на ниската плоска ставка на данъка върху доходите на физическите лица", която според пратениците на Вашингтон можела да помогне "за създаването на фискално пространство и за намаляване на неравенствата". Не е тайна, че сегашната ръководителка на МВФ - Кристалина Георгиева, недолюбва плоския данък също като БСП.

Предстоящата актуализация на бюджета за второто полугодие е необходима, ефектът от инвазията на Русия в Украйна и ускоряващата се инфлация сами по себе си налагат корекции на приходите и разходите, смятат експертите от МВФ. Според тях правителството има мегдан да разхлаби разходите и да си позволи по-висок дефицит от сега планирания - благодарение на ниското ниво на държавния дълг.

От МВФ смятат, че мораториумът върху енергийните цени за домакинствата е изиграл своята роля и че сега фокусът трябва да е към подкрепа на енергийно бедните. 

Практиката с временни добавки към пенсиите трябва да се прекрати, необходима е реформа на пенсионната система, смятат още експертите на МВФ, но не дават някакви конкретни насоки.

Прогнозата на фонда е, че тази година икономиката ще порасне с около 3%, а инфлацията ще е двуцифрена. 

"Предвид присъединяването на България към еврозоната, което засега е планирано за 2024 г., политиките, които подпомагат сближаването на доходите с другите в ЕС, придобиват още по-голяма важност. Планът за възстановяване и устойчивост, подкрепен от европейски фондове, има решаваща роля в тези области, се посочва в заключителния доклад на мисията. 

 

 

Ключови думи:

МВФ, мисия

Още по темата