Quantcast
Капитанът на "Царевна": Никой не ни е заплашвал | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Капитанът на "Царевна": Никой не ни е заплашвал

3 044

"Никой не се е качвал на борда да ни заплашва, от която и да е страна, да застрашава живота ни с пистолет на челото, както се казва. Има много останали хора, които бяха в района, като заложници на корабите, но не е имало случаи някои персонално да ни заплашва, както и на другите кораби не знам да е имало", това заяви пред bTV капитанът на кораба “Царевна”, блокиран в пристанището на Мариупол. 

Капитанът на плаващия под малтийски флаг кораб заяви, че един от моряците е решил на своя отговорност да напусне плавателния кораб самостоятелно. Той не е изчакал връзката с външно министерство.

“Той отиде в зоната и се върна с информация, че военните са му предали, че имаме един час прозорец да се евакуират хората от борда. След като момчетата видяха, че той отиде и без да бъде стрелян се върна, съобщи им, че има много малко време и екипажът взе много бързо решение. Искаха по желание да напуснат кораба и си организираха подготовката и много бързо се изнесоха с бяло знаме и по инструкциите на външно министерство за поемане на пътя за безопасното място”, обясни капитанът. 

Схемата за евентуално извеждане на моряците се прави от 13-ти март, обясни още капитанът на “Царевна”.

“От първия ден на 13-ти март, е премиера и представители на  ситуационния център, по два-три пъти на ден се чуваме с тях. Питат как са военните действия, има ли затишие, екипажът как е, има ли желание от нас за евакуация. Последната седмица взе да утихва ситуацията и хората придобиха много самочувствие, иначе бяха много подтиснати на борда”, допълни капитанът.

 

Ключови думи:

Царевна

Още

Сепаратистите в Донбас планират да конфискуват "Царевна"

31.05.2022

Обновена

7770
Правителственият самолет прибра моряците от „Царевна”

18.04.2022

Обновена

2908
Екипажът на "Царевна" слязъл с бяло знаме

16.04.2022

4621