Медия без
политическа реклама

Парламентът пусна парите за пътните ремонти

ГЕРБ заплаши да атакува решението в КС

20 Апр. 2022Обновена

Казусът с финансирането и възлагането на поддръжката на пътищата бе подкрепен от парламента. Това стана след над 4 часа дебати. "За" предложението на управляващата коалиция бяха 122 депутата, 35 - против, а двама се въздържаха. В гласуването взеха участие 154 народни представители. Преди това депутатите отхвърлиха предложеното от Десислава Атанасова от ГЕРБ поименно гласуване. След приемането на решението от ГЕРБ се заканиха да го атакуват пред Конституционния съд.

Така пътната агенция ще може да плати на първоначално 656 милиона за ремонтите и поддръжка. 100% или около 135 млн. лв. ще бъдат преведени на фирмите, изпълнили хоризонтална маркировка, подмяна на мантинели и поставяне на пътни знаци. За другите видове дейности ще се платят

 

50% от свършеното, което е утвърдено със сертификат.

 

Останалата сума ще бъде плащана изцяло или частично в зависимост от проверките, които ще се направят от междуведомствената група, и когато резултатите от тях бъдат утвърдени от регионалната парламентарна комисия.

При дискусията в залата опоцията акцентира на незаконността на искането НС да се произнася по въпроса. Почти всички изказали се от ГЕРБ призоваха за 100% плащане по всички договори. Николина Ангелкова (ГЕРБ) се учуди на какво основание се внася решението, защото това е в пълномощията на МС. Според нея

 

правителството се опитва да прехвърли своята отговорност на Народното събрание.

 

„От това става ясно че министърът на МРРБ не изпълнява задълженията за длъжността, която заема“, смята тя. Младен Шишков от същата партия пък определи цялата дискусия като пореден опит да се оклевети ГЕРБ. Той показа снимки на стотици километри построени и ремонтирани автомобилни пътища.

Мирослав Иванов (ПП) го репликира, като заяви, че гордостта на ГЕРБ са стотици милиони потънали някъде. „Основни ремонти, маскирани като текуща поддръжка. За това има ремонт на ремонта. Възлага се в нарушение на ЗОП и се възлагат дейности на определени фирми.

 

Дайте снимки и на катастрофата при Своге, където загинаха хора

 

и то защото пътят е направен с некачествена настилка“, призова той. Депутатът припомни и трагедията с македонския рейс на автомагистрала „Струма“, където причината е липсата на знаци и маркировка. Явор Божанков (БСП) каза, че хората пътуват по пътищата и виждат качеството им. Той спомена и срутището на ремонтирания път за Рилския манастир, което е станало дни след като е било завършено укрепването на скатовете там. Червеният депутат даде и друг пример за некачествен работа - отсечка през Арбанаси на пътя между Велико Търново и Горна Оряховица. Там след пускането е имало ръст от 8 пъти на катастрофите и причината заради некачествена настилка. Имало и автобусна спирка, сложена на кръстовище, и сега се налагало да се прави ремонта на ремонта.

Настимир Ананиев от ПП припомни, че сегашната каша е забъркана от порочните практики, наложени от ГЕРБ в пътния сектор.

Любомир Каримански (ИТН) предложи предвидените плащания да стават от централния бюджет, но преди почивката си оттегли редакцията. След него се изказа Тошко Йорданов, който предизвика вълнение в залата. Той каза, че предложението на Каримански е логично, но в името на решаването на проблема с пътните ремонти призова да се гласува „за“ текста, подкрепян и от останалите коалиционни партньори и приет вчера на регионалната комисия на НС. „Ще гласуваме като тъпи коалиционни партньори“, каза Йорданов. Той отново припомни предупреждението си от миналата седмица, че неговата парламентарна група ще иска да има в НС комисии за оторизирането на плащанията и за всички други министерства, а не само за МРРБ. Според него е странно да се сравняват 13 млрд. лв. за министерството на Лорер (явно визира парите по Плана за възстановяване - б. р.) с 600 милиона на строителното ведомство. По думите му, предлаганото решение е противоконституционно, но ще го подкрепи.

По повод твърденията на бившия финансов министър Кирил Ананиев, сега депутат от ГЕРБ, за драстично завишаване в пъти на цените на новите поръчки, Богомил Петков от ПП цитира конкретни цифри - средното оскъпяване е около 12% и само при използването на арматура то е 24%, при положение, че металите са скочили двойно. Той попита как по времето на ГЕРБ при много по-евтини материали и горива, цените на ремонтите и строежите са били много високи.

Днешното парламентарно заседание протече на фона на втория национален протест на пътностроителните фирми. Те призоваха правителството да вземе незабавни мерки и осигури разплащане по всички законно сключени договори за текущ ремонт и поддържане. Първият протест беше на 13 април.

Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов съобщи, че две седмици след решението на НС ще има готовност за разплащане на за първите 50 процента от дължимите суми. Той изрази надежда срокът - 7 май, в който междуведомствената работна група трябва да приключи работа по сертификатите за извършените дейности, ще бъде спазен.

Още по темата