Медия без
политическа реклама

Зимният дворец тъне в мизерия и разруха 4 г. след ремонта на ГЕРБ

Ще сезирам прокуратурата за престъпна безстопанственост, заяви спортният министър Радостин Василев

20 Апр. 2022ЯВОР ЕВТИМОВ
стопкадър
Спортният министър Радостин Василев показва пропаднал таван в едно от помещенията на "ремонтирания" преди четири години Зимен дворец в София.

По-малко от четири години след края на широко рекламирания от правителството на ГЕРБ ремонт на Зимния дворец на спорта в София състоянието на държавния имот е потресаващо. За това алармира министърът на младежта и спорта Радостин Василев, който направи инспекция на обекта в Студентски град заедно с представители на новото ръководство на стопанисващото го дружество "Академика 2011" ЕАД.

Министърът беше довел със себе си и оператор, благодарение на когото публично достояние станаха поразителни гледки на мизерията и разрухата, в която тъне единственото национално съоръжение за ледени спортове в България. В заснетия клип се виждат стъписващи кадри от интериора на построената през 1982 г. сграда, голяма част от който изглежда като занемарен от десетилетия.

"През 2018 г. приключва ремонтът на голямата пързалка. През 2019 г. приключва ремонтът на малката пързалка. Правителството на ГЕРБ нееднократно каза, че Зимният дворец е уникален, 10-15 години няма да се прави допълнителен ремонт. Сега може всички да видят колко е уникален. За мен това съоръжение е опасно. То е изоставено, то е в състояние, което е абсолютно безстопанствено. Аз лично ще сезирам прокуратурата и органите срещу директорката на "Академика 2011", която е допуснала това нещо", коментира министър Василев по време на обиколката.

С негова заповед от 4 април 2022 г. от съвета на директорите на "Академика 2011" бяха освободени председателят Анелия Нунева и членовете Петър Петров и Елиана Шипковенска, която беше изп. директор. На техните места бяха назначени Лазар Пърличков (представен като магистър по финанси и бакалавър инженер от Лесотехническия университет), Александър Скобелев (юрист, магистър по "Право на ЕС" в СУ) и Любомир Върбев (юрист, завършил "Право" в СУ).

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев издаде заповед, с която освобождава целия състав на съвета на директорите на търговското дружество "Академика 2011" ЕАД.

"Шест милиона и половина струва ремонтът по време на управлението на Красен Кралев. За тези шест милиона и половина имаме едно пребоядисване и полагане на супернекачествена нова настилка, която се слага на външни площи върху детски площадки. Дори седалките на трибуните не са подменени, а новата мантинела на пързалката всъщност е втора ръка", показа още Радостин Василев.

До този ремонт през 2018 г. се стигна след дълъг процес на "планиране" от страна на държавата как да приведе в съвременен вид Зимния дворец в столицата. Първоначално през 2014 г. спортният министър в кабинета "Орешарски" Мариана Георгиева обяви обществена поръчка за 50 млн. лв., която обаче беше отменена от наследилия я служебен министър Евгения Раданова.

Впоследствие министърът на младежта и спорта на ГЕРБ Красен Кралев подготви нова поръчка за Зимния дворец на стойност 35 млн. лв. през 2016 г., но и тя беше спряна, този път по лично нареждане на премиера Бойко Борисов. В крайна сметка в държавния имот беше направена инвестиция в размер на 5 млн. лв. без ДДС и вездесъщият министър-председател преряза гордо лентата в края на 2018 г.

"Това за мен са престъпления. Това не е просто невъзможност някой да поддържа една сграда. Тук са се вършили престъпления. Но няма виновни, няма наказани, няма осъдени. Ще говоря с премиера Кирил Петков специално за Зимния дворец на спорта, защото тук са необходими спешни мерки", завърши настоящият спортен министър Радостин Василев.

Още по темата