Медия без
политическа реклама

“Уимбълдън“ забрани участието на тенисисти от Русия и Беларус

Промяна в политическата обстановка може да промени решението, обявиха от Лондон

20 Апр. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС архив
Световният №2 Даниил Медведев няма да може да играе на тазгодишния "Уимбълдън" заради военната агресия на родината си спрямо Украйна.

Тенисисти от Русия и Беларус няма да бъдат допуснати до участие в най-стария и най-престижен турнир от Големия шлем - "Уимбълдън". Крайната мярка се прилага като санкция заради руската военна инвазия в Украйна.

Така лондонският "Ол Ингланд Клъб" стана първата тенис организация, която налага пълна забрана за присъствие на руски състезатели. В края на февруари международната федерация (ITF) и професионалните асоциации на мъжете (АТР) и жените (WTA) изключиха Русия от отборните надпревари, но позволиха на спортистите да продължат индивидуалните си участия под неутрален флаг.

Решението на организаторите на "Уимбълдън" ще повлияе на редица световни звезди. В Лондон няма да могат да играят двама от настоящия Топ 10 при мъжете - №2 Даниил Медведев и №8 Андрей Рубльов, както и три тенисистки от Топ 30 при жените - №15 Анастасия Павлюченкова, №26 Даря Касаткина и №29 Виктория Кудерметова.

Първоначално нямаше яснота дали санкцията ще касае и състезателите от Беларус, която подкрепя политиката на Владимир Путин, но очаквано рестрикцията бе приложена и за тях. Това засяга още две топтенисистки при дамите - световната №4 Арина Сабаленка и №18 в ранглистата Виктория Азаренка.

"Бихме искали да изразим подкрепата си към всички, засегнати от войната в Украйна. Споделяме всеобщото неодобрение към нелегалните действия на Русия и внимателно обмислихме ситуацията в контекста на нашите ангажименти спрямо играчите, общността и публиката в качеството си на британска спортна институция. Предвид репутацията на "Уимбълдън" и Великобритания по света, наша отговорност е да подпомогнем усилията на правителството, бизнеса, спортната и креативна индустрия да ограничат във възможно най-голяма степен глобалното влияние на Русия. По тази причина нашето намерение, макар и с огромна тъга, е да откажем заявките за участие на "Уимбълдън 2022" на всички тенисисти от Русия и Беларус", се казва в официалното изявление на "Ол Ингланд Клъб", публикувано тази вечер.

Шампионатът в Лондон няма да е единственият турнир, който ще затвори вратите си за руските и беларуските тенисисти. От британската тенис асоциация обявиха, че забраната ще важи за всички турнири на територията на Великобритания това лято. Организаторите уточниха, че "ако политическата обстановка се промени до началото на юни, решението може да бъде преразгледано".

През последните седмици редица британски медии съобщиха, че правителството на Борис Джонсън оказва силен натиск върху "Ол Ингланд Клъб" в очакване на "по-силна и категорична позиция" от страна на турнира. Появиха се спекулации, че за да бъдат допуснати до участие, руските тенисисти ще трябва "ясно да се разграничат от режима на Путин". Сега се коментира, че тази идея е отпаднала заради евентуалната бъдеща безопасност на състезателите и техните близки.

Очаква се "Уимбълдън" (27 юни - 10 юли) да бъде изключение за такава пълна забрана за участие на руски тенисисти в Големия шлем. Домакините на "Ролан Гарос" в Париж (22 май - 5 юни) вече обявиха, че не планират подобни действия, засега няма такива индикации и за US Open в Ню Йорк (29 август - 11 септември).

За последен път "Уимбълдън" не е допускал до участие тенисисти от определени държави от годините след Втората световна война. Тогава в турнира нямат право да участват състезатели от Германия и Япония.

Тенисът стана поредният спорт, който заличи Русия от международната сцена.
По различни причини, участието на световния №2 в тениса Даниил Медведев в следващите два турнира от Големия шлем се оказа заложено на карта.

Още по темата