Медия без
политическа реклама

АТР и WTA: Решението за "Уимбълдън" е дискриминация

21 Апр. 2022

Ръководствата на професионалните асоциации на тенисистите при мъжете (АТР) и жените (WTA) се изказаха остро срещу решението на британската тенис асоциация (LTA) да откаже участие в организираните от нея турнири на състезатели от Русия и Беларус. Забраната ще важи за всички надпревари във Великобритания това лято, включително за най-престижния турнир от Големия шлем - "Уимбълдън" в Лондон.

"Категорично осъждаме руската инвазия в Украйна и изразяваме своята солидарност с милионите невинни хора, засегнати от продължаващата война - се казва в официалното изявление на АТР. - Нашият спорт се гордее с това, че е изграден на принципите на заслугите и справедливостта, при които играчите се състезават като отделни личности с цел спечелване на място в турнирите на ATP на базата на тяхната позиция в ранглистата. Вярваме, че решението на "Уимбълдън" и LTA да изключат тенисистите от Русия и Беларус от тазгодишните турнири на трева във Великобритания е несправедливо и би могло да създаде опасен прецедент."

Тенисисти от Русия и Беларус няма да бъдат допуснати до участие в най-стария и най-престижен турнир от Големия шлем - "Уимбълдън". Крайната мярка се прилага като санкция заради руската военна инвазия в Украйна.

От АТР намекват, че може да търсят отмяна на решението по съдебен път:

"Дискриминацията на база националност нарушава нашето споразумение с "Уимбълдън", според което единственият критерий за участие е ранкингът на играчите. Нашите действия вследствие на това решение ще бъдат установени след консултация между членовете на Борда на директорите."

В заключение от асоциацията потвърждават взетото още в края на февруари решение, че тенисистите от Русия и Беларус ще могат да продължат участието си в календара на професионалния тур, но без да използват националните си символи:

"Важно е да уточним, че на руските и беларуските играчи ще бъде позволено да се състезават в турнирите на ATP под неутрален флаг - позиция, около която до този момент бяха обединени всички в професионалния тенис. Паралелно с това ще продължим да оказваме хуманитарна помощ на Украйна чрез кампанията Tennis Plays For Peace."

Паралелно с това своята позиция декларираха и от WTA.

"Много сме разочаровани от решението на "Ол Ингланд Клъб" и LTA. Фундаментален принцип на WTA е, че индивидуалните спортисти могат да участват в професионални турнири въз основа на заслуги и без каквато и да е форма на дискриминация. Този принцип е изрично заложен в нашите правила и е приет както от "Ол Ингланд Клъб", така и от LTA. Забраните срещу дискриминацията също са ясно изразени в техните собствени правила и правилата на Големия шлем."

От WTA също потвърждават, че тенисистките от Русия и Беларус са свободни да продължат участието си в турнирите под нейна егида. И също намекват за допълнително търсене на права:

"Няколко пъти подчертахме, че индивидуалните състезатели не бива да бъдат наказвани или възпирани от участия заради своя произход или заради решения, взети от правителствата в техните страни. Подобна дискриминация е несправедлива и неоправдана. WTA ще продължи да прилага своите правила срещу дискриминацията и да гарантира, че всички спортисти ще имат равна възможност за участие в турнири, за които са се класирали по право. WTA ще обмисли какви следващи стъпки и действия да предприеме във връзка с тези решения."

Ключови думи:

тенис, Уимбълдън, ATP, WTA

Още по темата