Quantcast
Франция избира между Макрон и Льо Пен | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Франция избира между Макрон и Льо Пен

Социологическите прогнози отреждат победа на настоящия президент
Обновена
2 265
 ЕПА/БГНЕС
Еманюел Макрон

Днес Франция гласува на втори тур за президент. Както и преди пет години, отново един срещу друг застават действащият президент Еманюел Макрон и крайнодесният кандидат Марин Льо Пен. Последните прогнозни резултати дават преднина от поне 10% за Макрон, но Льо Пен никога не е била толкова близо до властта.

Ключов е въпросът каква ще бъде избирателната активност и колко хора ще гласуват протестно с пускане на празна бюлетина, както се заканиха много избиратели на крайнолевия Жан-Люк Меланшон. Първите прогнозни резултати ще бъдат обявени в 20:00 ч. местно време с края на изборния ден. 61% от избирателите са заявили, че със сигурност ще гласуват днес.

Към обяд избирателната активност беше 26,4% - с близо 2 процентни пункта по-ниска в сравнение с втория тур на изборите през 2017 г. (28,23%), но по-висока от активността по същото време на първия тур (25,5%), съобщава "Монд". По-ниската избирателна активност в сравнение с изборите преди 5 г. се запази и по-късно през деня. Към 17 ч. е отчетено, че 63,23% от гласоподавателите са отишли до урните, като по същото време през 2017 г. процентът е бил 65,3.

Самият Макрон твърди, че мачът не е решен предварително и всичко много зависи от избирателната активност. Защото, смята той, когато при избора на Тръмп в Съединените щати или за референдума за Брекзит във Великобритания, много хора разбраха, че нищо не е било предрешено, вече беше късно.

Целта на Марин Льо Пен на втория тур е: „Всички против Макрон!” Целта на Еманюел Макрон: „Всички против крайната десница начело на Франция!”. Франция не може да си позволи да оспорва върховенството на европейското право или свободното движение в Общността, категоричен е лагерът около действащия президент. „Изборът на 24 април е референдум "За" или "Против" Европа. Ние искаме Европа! Изборът на 24 април ще е референдум за една лаическа, единна, неразделна република. Ние сме "За"“, заяви Еманюел Макрон.

Марин Льо Пен разчита на мощното социално недоволство през изминалите 5 години. „Изборът е много прост: Макрон или Франция. След като той иска да превърне тези избори в референдум, то това е въпросът: Макрон или Франция?“, каза претендентът.

Според социолозите много французи предпочитат Льо Пен по темите за покупателна способност, пенсии, миграция, вътрешна сигурност.

НАПАДЕНИЕ

Свещеник и монахиня са били ранени при нападение с нож тази сутрин в Ница, съобщи френското издание "Фигаро", предаде bTV. Инцидентът е станал в църквата "Сен Пиер д'Арсен" в южната част на града. Около 10 ч. влиза човек, който веднага се насочва към свещеника. Той го е намушкал около 20 пъти в областта на гърдите. Монахинята е била леко ранена по ръката, след като прави опит да отнеме ножа. Животът на пострадалите не е в опасност. Нападателят е арестуван. Той е заявил пред полицията, че в изборния ден е искал да убие Макрон.

Още

За 5 дни гръмнаха складове за боеприпаси в България, Франция, Германия

04.08.2022

Обновена

15190
Отварят за посетители парижката катедрала „Нотр Дам“ през 2024-та

28.07.2022

233
Печалбата на БДЖ се оказа счетоводен трик

28.07.2022

Обновена

11945