Медия без
политическа реклама

Северните страни подкрепиха “Уимбълдън“ в решението срещу руснаците

28 Апр. 2022
ЕПА/БГНЕС архив

Тенис федерациите на четири скандинавски държави станаха първите, обявили публично подкрепата си за решението на "Уимбълдън" да не допусне до участие състезатели от Русия и Беларус в тазгодишното издание на най-престижния турнир в Големия шлем. В последната седмица организаторите от лондонския "Ол Ингланд Клъб" бяха подложени на критика, а професионалните асоциации на мъжете (АТР) и жените (WTA) нарекоха действията им "дискриминация".

Националните федерации на Швеция, Исландия, Финландия и Норвегия обаче излязоха с общо становище, в което подкрепят британската асоциация (LTA). Единствената държава от региона, която не се е подписала в становището, е Дания.

"Ние, долуподписаните федерации, подкрепяме решението на LTA и "Ол Ингланд Клъб" по отношение на участието на тенисисти от Русия и Беларус в турнирите във Великобритания. В тези необичайни времена тенисът трябва да направи всичко възможно, за да подкрепи народа на Украйна срещу враждебността на руската и беларуската държави", пише в текста на декларацията от северните страни.

Към момента други тенис федерации не са коментирали въпроса. Няма официално становище и от международната централа (ITF). Същевременно се появиха слухове, че като контрамерки срещу "Уимбълдън" е възможно АТР и WTA да решат да не начисляват точки за ранглистите си на участниците в турнира това лято, което на практика би го превърнало в демонстративно събитие.

Тенисисти от Русия и Беларус няма да бъдат допуснати до участие в най-стария и най-престижен турнир от Големия шлем - "Уимбълдън". Крайната мярка се прилага като санкция заради руската военна инвазия в Украйна.
Ръководствата на професионалните асоциации на тенисистите при мъжете (АТР) и жените (WTA) се изказаха остро срещу решението на британската тенис асоциация (LTA) да откаже участие в организираните от нея турнири на състезатели от Русия и Беларус.

Ключови думи:

тенис, Уимбълдън

Още по темата