Медия без
политическа реклама

България получи 148 млн. евро от ЕК за украинските бежанци

Парите могат да се използват за храна, настаняване, здравеопазване, образование, достъп до работни места и др.

28 Апр. 2022Обновена
Булфото

Европейската комисия изплати днес над 3,5 милиарда евро на държавите-членки от ЕС, предназначени за украинските бежанци.

България е получила 148 360 870 евро от кохезионните фондове. Най-много средства получава Полша - 562 098 072 евро, тъй като страната е приела най-много бежанци от Украйна. Парите са по линия на инструмента за сближаване за бежанците в Европа (CARE). Средствата могат да се използват за възмездяване на направени разходи със задна дата - от 24 февруари, денят, в който Русия нападна Украйна.

Плащанията са авансови и могат да бъдат използвани за храна, настаняване, здравеопазване, образование, помощ за достъп до работни места и други нужди на бежанците от Украйна. Целта на Брюксел е да подпомогне публичните бюджети на държавите-членки. Допуска се разходите, които могат да бъдат покрити, да са със задна дата от датата на руската инвазия в Украйна.

В последните дни правителството излъчи две противоречащи си послания какво смята да прави след края на май с намерилите подслон у нас. Миналата седмица трима представители на коалицията - министърът на туризма Христо Проданов  (БСП), вицепремиерът Калина Константинова (ПП) и депутатът Илин Димитров (ПП), обявиха, че след 31 май хотелиерската програма приключва и бежанците трябва да се насочат към градовете, където да започнат да живеят като всички останали.

След 31 май държавната подкрепа за бежанците трябва да приключи. Проявихме 3 месеца хуманност и разбиране, след което е необходимо тези хора да излязат на пазара на труда, да живеят на квартира, да плащат наем и да живеят и работят както всички останали".

Тази седмица обаче версията изненадващо се смени и вече се заговори, че ако хотелите са съгласни, украинците остават и след 31 май.

 

КАКВО ПЛАЩА БЪЛГАРИЯ

Правителството подкрепя бежанците по две линии - на хотелите изплаща по 40 лв. на ден за настанен бежанец, а на самите бежанци раздава по 375 лв. еднократна помощ, като сумата е за семейство, а не на човек. Като се изключи организирането на статута на временна закрила и пренасочването на конфискувани стоки от митниците към бежанците, държавата не е известно да е направила други разходи по тях.

На хотелиерите с голямо забавяне бе платен само един транш от 11 млн. лв., като за момента се плаща по заявки, направени за настанени до края на март. По оценка на министъра на туризма Христо Проданов сумата общо няма да надхвърли 50 млн. лв., но простите сметки показват, че разходите ще са по-големи.

Според Проданов държавата плаща за 25 000 бежанци. Не е ясно дали това не са само отчетените нощувки за март. Според данни от украинския портал, към 29 март в хотели бяха настанени 39 646 души. В момента броят им вече е 51 291 души. Това обаче са много динамични данни и е трудно да се направи сметка колко точно ще струва общо програмата. Дори да приемем, че и след март ще се плащат нощувките само на 25 000 души, това прави 90 млн. лв. за три месеца.

Няма данни колко души са получили 375 лв. Но дори да давахме тази сума на всеки украинец, останал у нас (тя се отпуска на семейство и вероятно не на всички), то разходите биха били 36 млн. лв. Към момента останалите в България са 96 164 души, от тях 35 000 са деца.

Бежанците трябва да бъдат осигурени и за здраве, но това още не е факт, т.е. реално разходите тепърва ще се отчитат и покриват. В момента украинците се лекуват на доброволни начала от лекари и болници, като и този проблем става все по-голям, тъй като у нас има хора, нуждаещи се от скъпо струваща медицинска грижа като химиотерапия и пр. За да се поемат осигуровките им, а съответно - и лечението, е необходим нормативен акт на Министерския съвет. Но и тези разходи едва ли ще бъдат малки, а към момента тежат на изпълнителите.

Все още не е известно правителството да е предприело нещо по обособяване на детски центрове за украинските деца, да е осигурило психологическа подкрепа и т.н. В някои общини обаче бяха осигурени помещения. Други непосредствени нужди като бебешки храни, памперси, хигиенни материали и пр. все още се покриват с усилията на хиляди доброволци и дарители.

 

Ключови думи:

ЕК, Украйна, бежанци

Още по темата