Медия без
политическа реклама

Русия обвини Израел, че поддържа неонацистки режим в Киев

Москва нападна израелския външен министър, който определи думи на Сергей Лавров за Хитлер като опасни и историческа грешка

03 Май 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Руското външно министерство обвини Израел, че поддържа неонацисткия режим в Киев. Това стана с пост в Телеграм. 

Руските обвинения идват само ден след като руският външен министър Сергей Лавров буквално вбеси Израел с коментара си, че Хитлер е имал еврейски корени. Лавров направи това изказване в интервю за италианския канал Rete 4, след като бе попитан как Русия може да твърди, че трябва да "денацифицира" Украйна, след като президентът на страната Володимир Зеленски е евреин. "Когато казват "Каква нацификация е това, след като ние сме евреи", аз мисля, че Хитлер също има еврейски корени, така че това не означава нищо", каза Лавров. И добави: "От дълго време чуваме мъдрите евреи да казват, че най-големите антисемити са самите евреи".

Израел реагира веднага и определи думите на руския външен министър като антисемитски и опасни. Израелският външен министър Яир Лапид каза, че руският посланик ще бъде извикан за "тежък разговор". "Това е непростимо, скандално изявление, ужасна историческа грешка и ние очакваме извинение", каза Лапид пред новинарския уебсайт на YNet.

Руското външно министерство нарича сега изявленията на Лапид антиисторически и обясняващи курса за поддържане на неонацисткия режим в Киев.

Коментар на руския външен министър Сергей Лавров, че Хитлер е имал еврейски корени, предизвика остра реакция от страна Израел.

 

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски също коментира думите на Лавров за Хитлер. „Руският външен министър заяви, че Хитлер имал еврейска кръв. Той обвинява евреите за престъпления на нацистите. Тези думи означават, че Русия е забравила всички уроци от Втората световна война!“, обяви Зеленски.

"Сега" припомня:

Ден по-рано израелският премиер Нафтали Бенет също коментира думите на Сергей Лавров: „Такива лъжи имат за цел да обвинят самите евреи за най-ужасните престъпления в историята и по този начин да освободят потисниците на евреите от тяхната отговорност."

Израел многократно изрази подкрепа за Украйна, но същевременно е предпазлив от обтягане на отношенията с Русия, която играе определяща роля в конфликта в съседна Сирия, припомнят наблюдатели. Тел Авив първоначално избягваше директната критика към Москва и не наложи официални санкции срещу руските олигарси.

Израел, където има голямо руско население, се опитваше да действа и като посредник между Русия и Украйна. Правителството на Израел бе критикувано, че не е заело достатъчно твърда линия по отношение на руския президент Владимир Путин. Миналия месец Лапид обвини Русия в извършване на военни престъпления в Украйна, а Израел се съгласи да достави каски и жилетки на украинските спасителни служби, сигнализирайки за промяна в позицията си за предоставяне на такова оборудване.

Още по темата