Медия без
политическа реклама

Парламентът отказа да предоставим оръжие на Украйна

Компромисът, който спаси единството на управляващите, е формалният ангажимент да ремонтираме бойна техника

БГНЕС
Володимир Зеленски се отказа да настоява да получи официално български оръжия.

В името на спасението на управляващата коалиция парламентът отказа да предостави официално оръжие на Украйна. Заради съпротивата на БСП, която дори заплаши да напусне управлението, беше постигнат компромис, иницииран от ПП, според който правителството получава ограничен мандат за действие – евентуално да даде ''военно-техническа помощ'' на Киев.

Тази позиция беше улеснена от писмо, изпратено до българския парламент от украинския президент Володимир Зеленски. В него той уточнява, че армията му се нуждае от ремонт на бойната й техника в българските военни заводи. Такава беше уговорката му с българския премиер Кирил Петков, постигната на срещата им в Киев. Благодарение на писмото, съвсем ясно бяха очертани границите на възможната българска ''военно-техническа помощ'' - те опират до формалния ангажимент за ремонти на бойни машини.

Отхвърлени бяха предложенията по въпроса на ГЕРБ-СДС и на ДБ. В техните варианти формулировките за помощта бяха по-широки и можеха евентуално да се интерпретират като възможност да се достави оръжие на Украйна.

Бившите управляващи направо обвиниха ПП, че за да угодят на БСП и да запазят четворната коалиция, са принудили украинците да се откажат от молбите си за оръжие. Накрая обаче все пак и те гласуваха за същото решение - макар че, по думите на шефа на групата им Десислава Атанасова, го смятат за ''едно нищо''.

Нито Кирил Петков, нито някой от министрите му присъстваха по време на дебатите в пленарната зала.

ПИСМОТО ОТ КИЕВ

Рано сутринта стана ясно, че Зеленски е изпратил писмо до Народното събрание, в което излага исканията си за това каква помощ България да предостави на Украйна. 

Писмото е внесено в деловодството на НС от посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко. Той посочва, че документът е продължение на разговора между Зеленски и премиерът Кирил Петков по време на визитата му в Киев миналата седмица. 

Българският премиер Кирил Петков, който води българска делегация в Киев, проведе среща с украинския президент Володимир Зеленски. След приключването й, двамата държавни ръководители дадоха съвместна пресконференция. Първи говори Зеленски, като домакин.

Писмото се състои от шест точки - продължаване на помощта за износ на украинско зърно през Варна; износ на електроенергия от Украйна, както и на природен газ; ремонт на украинска военна техника у нас; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; помощ за интеграцията на Украйна в ЕС; продължаване на доставките на хуманитарна помощ.

Каквото и българско оръжие да е достигнало до Украйна, то не може да се смята за отговорност на България. Това се разбра от коментар на премиера Кирил Петков по темата пред Нова ТВ.

 

ПП излезе с компромиса за "военно-техническа помощ"

В парламента бяха обсъдени три проекторешения, внесени от ПП, ДБ и ГЕРБ-СДС, в които се предлагаше правителството да изпрати помощ на Украйна. С най-големи шансове поначало беше предложението на формацията на Кирил Петков и Асен Василев, което беше единственото одобрено в парламентарната комисия по външна политика.

В първоначалния му вариант в него се говореше за "техническа помощ за защитни цели". В началото на дебатите депутатът от ПП Атанас Михнев, който е сред вносителите на проекта, предложи редакция, за която колегите му говорят от няколко дни - да се уточни, че става въпрос за "военно-техническа помощ", както и да се допълни, че помощта ще се определя според исканията в писмото на украинския посланик. Това на практика означава, че под военно-техническа помощ ще се разбира ремонт на украинска бойна техника, както обеща Кирил Петков на Володимир Зеленски.

Михнев коментира, че във формацията му са наясно, че компромисният им вариант няма да удовлетвори нито горещите привърженици на военната помощ, нито яростните й противници. "Този, който търси баланс, е винаги виновен. Така или иначе, Путин ни спря кранчето на газа, без който газ се оказа, че можем forever, завинаги. Готови сме да понесем нашата отговорност за това решение", обяви той, сподирен от смях в пленарната зала. Такъв се чу отново, когато той призова страната ни да застане от "светлата страна на историята". "Нека да си пожелаем с това решение: Нека силата бъде с нас!", завърши Михнев с метафора за "Междузвездни войни".

"Възраждане" заплаши правителството с война

Както се очакваше, инициативата срещна гневна съпротива от "Възраждане". Партийният лидер Костадин Костадинов обяви правителството за "екстремистка групировка", която "обслужва чужди интереси" и "кани чужди граждани" у нас, като им осигурява по-добри условия от тези, в които живеят българите.

Той предрече, че управляващите водят страната към гибел. И зловещо се закани: "Това правителство иска война. Нека бъдат гласувани тези предложения. Щом правителството иска война, ще я получи. Ние, българите, ще му я дадем." Той продължи в същия дух и след края на пленарното заседание, когато обяви на брифинг в парламентарните кулоари, че партията му повече няма да приема кабинета "Петков" за легитимно правителство. И се закани да възпира всячески работата на военните заводи - макар и да уточни, че няма намерение да прави преврат.

ПП предупреди, че няма време за чакане

Донякъде провокиран от националистическия политик, Андрей Гюров от ПП гневно констатира, че "медии, тролове и политици чуждопоклонници денонощно ни плашат, че ще бъдем въвлечени във войната". И попита: "Братска Русия ли ще ни нападне? Ако е така, на нас какво ни остава? Да преклоним глава, да чакаме дали Путин ще ни нападне? Чакахме да видим дали ще нападне Украйна, дали ще ни обяви за врагове, дали ще ни спре газа. Какво още да чакаме? Кой може да ни защити?"

Той сам даде отговор на въпроса - България може да спре всяка заплаха, тъй като е член на НАТО и на ЕС. Ако страната ни потвърди, че е надежден партньор на двата съюза, посочи Гюров, никой няма да си помисли да ни нападне. И добави, че единственият начин да бъдем въвлечени във война, е Русия да спечели битката в Украйна, което ще я доведе до границите на Молдова и Румъния, а накрая и до нас.

ГЕРБ-СДС обвини кабинета, че се държи като "гълъбче"

Бившите управляващи категорично настояха да се предостави оръжие на Украйна. Но основно говориха срещу правителството. Депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев жлъчно определи кабинета като "гълъбче". "Заради некомпетентното ви управление в момента не сме нито свой със своите, нито чужди сред чуждите. И нито една страна няма да прояви уважение към българската позиция", заяви той.

По думите му, Кирил Петков и Корнелия Нинова предпочитат да държат търговията с оръжие "под масата", чрез посредници, за да ги обогатяват с комисиони. Гаджев настоя кабинетът да "изсветли" военния сектор, за да знаят нашите съюзници какво правим, тъй като руснаците вече били наясно. По отношение на предложението на ПП той подигравателно заяви, че фразата "военно-техническа помощ" се среща само в руската военна терминология.

А за планирания ремонт на украинска бойна техника у нас Гаджев констатира, че това ще бъде прекалено голямо предизвикателство за нашите военни заводи. Според него, за да осигурим нужните части, или трябва да отворим военновременните комплекти, или да "канибализираме" български бойни машини.

ДПС привидя в гласуването вот на недоверие

Лидерът на движението Мустафа Карадайъ също предпочете да използва момента за атака срещу управляващите. Той обяви, че цивилизационният изор на България е направен отдавна, и големите въпросителни пред страната ни трябваше да са останали в миналото. Четворната коалиция обаче, смята Карадайъ, е поставила това под въпрос със своите вътрешни противоречия. Затова той определи предстоящото гласуване като вот на недоверие на кабинета.

От движението особено се гневяха от отсъствието на премиера и министрите му по време на обсъжанията и многократно настояваха парламентарното ръководство да ги покани да се включат в заседанието. "Искат да му дадем мандат. На този празен стол ли ще го дадем този мандат?", отчасти ядосано, отчасти подигравателно попита зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев. Председателят на парламента Никола Минчев неубедително оправдаваше отсъствието на Кирил Петков с воденото в същия момент заседание на Министерския съвет.

БСП остана удовлетворена от компромиса на ПП

От името на левицата депутатът Кристиан Вигенин посочи, че единствено приемливият за партията му проект е този на ПП. От думите му се разбра, че последните съмнения на социалистите по въпроса са отпаднали, когато Атанас Михнев е предложил редакционните си промени, с които отпада опасността от широко тълкуване на израза "военно-техническа помощ".

Вигенин заяви, че БСП би предпочела да не се води такъв дебат в парламента. Но след като депутатите са стигнали до това, посочи той, тогава желателно е да се запази единството на четворната коалиция. Вигенин апелира към колегите си да престанат с вътрешните политически драми, да се гласува предложението на ПП и да се затвори темата, за да могат управляващите да се фокусират върху важните теми.

Изявлението му се оказа официалната позиция на БСП, макар че създаде известно объркване, тъй като по-рано соцдепутатът Борислав Гуцанов изведнъж заговори за провеждане на референдум по темата. Излезе, че това си е негово лично мнение.

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС коментира, че с направения компромис БСП е спечелила битката. Той обвини управляващите, че са изнудили украинската държава да изпрати писмото чрез посланика, с което да разрешат вътрешнокоалиционните си противоречия. "Очевидно в момента управлява БСП – да го кажем на българските граждани, да знаят", заключи огорчен Митов.

БЕЗ РАЗЦЕПЛЕНИЕ НЕ МОЖЕ

Макар че оставиха впечатление за постигнат консенсус, управляващите накрая пак се разделиха. Причината беше в редакцията, която направи Атанас Михнев на предложението на ПП. Както се спомена, промяната му предвиждаше да бъде отбелязано в парламентарното решение писмото на украинския посланик, включително с входящия му номер. Идеята беше, че така то ще служи като препратка към молбата за ремонт на техника, за да не се създаде съмнение, че става дума и за оръжие.

Преди гласуването обаче се намеси Йордан Цонев от ДПС. Той основателно отбеляза, че не може в парламентарно решение, което е задължително за всички органи в страната, да се цитира писмо на чуждестранен дипломат. ''Това ще се учи в дипломатическите училища след време като негативен пример. Това е тежко унижение на институционалността в страната и е безпрецедентно. Дайте малко да мислим за честта на институцията'', каза Цонев.

Когато в залата беше гласувана редакцията на Михнев, тя беше отхвърлена. Освен опозицията, срещу промяната бяха депутатите от ИТН, както и неколцина от БСП и ПП. Това обърка депутатите на Кирил Петков и Асен Василев и те поискаха почивка – очевидно за да изяснят ситуацията с коалиционните си партньори и да не се стигне до по-сериозен гаф.

Накрая управляващите се разбраха и се обединиха около проекта на ПП, с редакция на Йордан Цонев. При последвалото гласуване общо 200 депутати от четворната коалиция, заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС, подкрепиха окончателното решение. "Възраждане" го отхвърли, възпротивиха се и по един депутат от ПП, ИТН и БСП.

ЗА КАКВО БЕШЕ ВСИЧКО

Текстът на окончателното решение гласи, че Народното събрание дава мандат на правителството да предложи пакет от мерки, свързани с войната. На първо място, те ще засягат мерки за преодоляване на ефекта от санкциите. На второ място, оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и военно-техническа, съобразно възможностите на България. Тук влизат исканията, изложени в писмото от Киев:

- продължаване на подкрепата за членството на Украйна в ЕС;

- помощ за украинските граждани, бягащи от войната;

- осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна;

- засилване на енергийното сътрудничество, в частност, доставки на електроенергия и природен газ;

- ремонт на украинска военна техника в българските военни заводи;

- продължаване на доставките на хуманитарна помощ.

Още по темата