Quantcast
Пет подобрения по употребявани коли, които да се избягват | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Пет подобрения по употребявани коли, които да се избягват

Някои функции изглеждат добре отстрани, но е по-вероятно да вкарат новия собственик в сериозни разходи
4 060

Външният вид е един от основните компоненти при взимането на решение за покупка не само на нов, но и на употребяван автомобил. Колкото по-добре изглежда едно превозно средство, толкова по-големи са шансовете то да бъде продадено на висока цена, а допълнителните опции би трябвало също да помогнат в случая.

При купуване на кола обаче трябва да се прави разлика между фабрични подобрения, т. е. такива, които са дело на производителя и са направени още в завода, и онези, извършени от предишните собственици. Последните може да са както по външния вид и салона, така и по двигателя или по други основни агрегати. Подобни промени понякога са от полза, но в много случаи са опасни и може да вкарат новия собственик в сериозни разходи.

 

Нископрофилни гуми

Първото нещо, на което трябва да се обърне внимание при огледа на автомобила, са колелата. Да, нископрофилните гуми са красиви, спортни и позволяват добър контрол, но има и някои клопки.

Тези колела са по-тежки, а освен това са подложени и на по-сериозни натоварвания. И ако окачването на автомобила не е проектирано за тях, тогава със сигурност новият собственик ще има проблеми. Особено, ако му се налага да преминава по лоши пътища. Тогава съвсем скоро окачването ще стане неизползваемо, тъй като нископрофилните гуми не неутрализират вибрациите и съответно скъпите елементи по окачването се увреждат.

 

Люк на покрива

Ако харесаната колата има люк или плъзгащ се панорамен покрив, тогава трябва те да бъдат разгледани по-отблизо. Да, тази опция е търсена и приятна, когато човек не иска да използва климатика. Въпреки това тя също има достатъчно недостатъци, особено ако люкът е монтиран на автомобил със солиден пробег.

Работата е там, че с течение на времето водачите, силовите елементи и уплътненията се износват. И резултатът от това може да бъде не само блокиране на механизми, но и теч, за който, разбира се, продавачът едва ли ще си признае. А навлизането на вода означава и корозия.

 

Чип-тунинг

Задължително трябва да ви светне "червена лампичка", ако продавачът ви каже: "Направих чип-тунинг на двигателя и колата е много бърза".

Звучи добре, но премахването на катализатора, намаляването на екологичните стандарти, примигването на ECU на двигателя и на сензорите не водят до нищо добро. Самият мотор не е проектиран да работи в подобни ненормални условия, а това означава само едно – по-бързо износване и сериозни разходи за последващ ремонт.

 

Въздушно окачване

Старите автомобили с въздушно окачване трябва да бъдат избягвани. Тази опция е много добра, тъй като осигурява комфорт, но и тя си има ресурс.

Как е била използвана колата, обслужено ли е окачването, какъв е пробегът - всичко това трябва да се има предвид, защото ремонтът на такова окачване е изключително скъп. Особено в наши дни, когато резервните части и консумативите са както дефицитни, така и все по-скъпи.

 

Роботизирана скоростна кутия

Става дума за роботизирана механична скоростна кутия, която всъщност технически не се различава значително от трансмисията с ръчни предавки. Ако тя е с един съединител и е по-стара, най-добре е набелязаният автомобил да бъде пропуснат и да не се купува.

Обикновено тези скоростни кутии изкарват по-малко от 100 000 км. И дори при огледа на колата една такава кутия да изглежда в добро състояние, трябва да се има предвид, че това може да е временно състояние. А ако потреперва и придърпва, това е сигурен знак, че мехатроникът е на път да "умре", което означава скъп и тежък ремонт.

 

Най-важното

При избора на употребяван автомобил трябва да се подхожда към процеса от практическа гледна точка. Всички изброени опции са добро решение само за нови автомобили. За продавача те означават по-голяма печалба, докато за купувача са единствено разходи.

 

Ключови думи:

автомобили

Още

Двайсетина коли показаха на ретро парад в Банкя

25.06.2022

Обновена

4127
Peugeot 408 смени униформата

24.06.2022

305
България е първа в ЕС по ръст на продажбите на нови коли

18.06.2022

ЙОАНА ПЕТРОВА

2315