Медия без
политическа реклама

Спортният министър е сменил тайно шефове преди сделката с "ЦСКА-София"

24-годишен съпартиец на Радостин Василев е вкаран в ръководството на "Сердика спортни имоти"

ММС
Евгени Марчев (вляво) е назначен с решение на министъра на младежта и спорта Радостин Василев (вдясно) от 20 април и е вписан като изп. директор на "Сердика спортни имоти" ЕАД на 29 април - само шест дни преди подписването на анекса към договора за наем на ст. "Българска армия" с "ЦСКА-София", който ще позволи на футболния клуб да построи ново съоръжение в Борисовата градина.

На 5 май - в самия край на последния работен ден преди празничната тридневка за Гергьовден, министерството на младежта и спорта и "ЦСКА-София" тържествено обявиха, че подписват анекс към договора за наем на стадион "Българска армия", който ще позволи на футболния клуб да построи изцяло ново съоръжение в държавния имот в Борисовата градина в столицата. Новината дойде изненадващо, с оглед на публичните спорове между двете страни през последната година по отношение на натрупаните задължения от наемателя.

Още по-изненадващи бяха двете главни действащи лица, сключили сделката - изп. директор на ПФК "ЦСКА-София" ЕАД Филип Филипов и изп. директор на стопанисващото държавно дружество "Сердика спортни имоти" ЕАД Евгени Марчев. Присъствието на първия бе особено неочаквано, тъй като на 24 март той получи забрана от БФС да изпълнява административни функции в българския футбол за срок от 1 година.

Вторият пък се оказа назначен на държавния пост буквално 6 дни преди подписването на договора. При това съвсем тихомълком - нещо нетипично за министъра на младежта и спорта Радостин Василев, дал шумна гласност на смяната на ръководствата на другите три държавни фирми, чийто принципал е - "Български спортен тотализатор" ТПП, "Национална спортна база" ЕАД и "Академика 2011" ЕАД. За разлика от направените промени в техните ръководства, смяната на шефовете на "Сердика спортни имоти" (ССИ) става без медийно разтръбяване като при тотото и дори без формално съобщение на официалния сайт на ММС като при НСБ и "Академика".

Новото правителство най-после успя да получи мнозинство в управителния съвет на Българския спортен тотализатор. Днес като изпълнителен директор официално бе вписан Александър Тодоров, който също като спортния министър Радостин Василев е член на ИТН. За да стане изп.
Спортният министър Радостин Василев смени цялото ръководство на "Национална спортна база" ЕАД - дружеството, което управлява голяма част от големите спортни обекти в страната.
Министърът на младежта и спорта Радостин Василев издаде заповед, с която освобождава целия състав на съвета на директорите на търговското дружество "Академика 2011" ЕАД.

Проверка на "Сега" в Търговския регистър установи, че министър Василев е издал заповед за смяна на двама от тримата членове на съвета на директорите на ССИ на 20 април, а решенията му са съдебно вписани от Агенцията по вписванията на 29 април. Съгласно заповедта от постовете си са освободени досегашният изп. директор Мариана Петрова и членът Александра Левянска, а на тяхно място са назначени Евгени Марчев и Радостин Димитров. Единственият, който запазва мястото си от предишното ръководство, е Людмил Лазаров.

Поради липса на официално предоставени биографии от страна на ММС, професионалният опит на новоназначените е напълно неизвестен. От достъпната информация става ясно, че Марчев току-що е навършил 45 г., а Димитров е едва на 24 г. и има юридическо образование - което вероятно е причината на толкова крехка възраст да получи управленска позиция в държавно дружество, стопанисващо спортни имоти от национално значение.

За Радостин Димитров се знае още, че е съпартиец на спортния министър Радостин Василев в "Има такъв народ" и е бил кандидат за депутат от листата на партията на Слави Трифонов в 24 МИР в София на последните три проведени парламентарни избори - на 4 април, 11 юли и 14 ноември 2021 г. Също така е известно, че е състезател в аматьорската баскетболна лига на България, където е играещ треньор и капитан на софийския клуб "Енигма Фойерверк".

За новия изп. директор на "Сердика спортни имоти" Евгени Марчев обаче публичната информация е оскъдна. Справка в Търговския регистър показва, че той е управител и едноличен собственик на капитала на търговско-консултантската фирма "Виа пропърти лимитед" ЕООД, а на 26 април (три дни преди назначаването му в държавната фирма) е прехвърлил на трети лица управлението на други две свои дружества, регистрирани в София - "Виа петрол" ЕООД и "М-армс БГ" ЕООД.

ЦСКА-София" е платил окончателно дълга си към държавата за наем на ст. Българска армия" и тренировъчната база в Панчерево и ще може да задвижи процедурата по строеж на нов стадион.

 

СМЯНА НА КУРСА

Освен смяната на ръководството на стопанисващото дружество ММС предприема и генерална промяна в стратегията за изграждане на нов стадион на мястото на "Българска армия". През последните 2,5 г. се очакваше то да стане чрез публично-частно партньорство.

За целта на 29 октомври 2019 г. Министерският съвет взе решение за създаване на смесено търговско дружество "Спортни имоти Българска армия" АД. В него двете страни трябваше да участват с равни вноски - държавата в лицето на ССИ чрез апоритране на имота и "ЦСКА-София" чрез парична вноска, отговаряща на пазарната оценка в размер на 23,3 млн. лв. (занижена от 32,3 млн. лв. по настояване на футболния клуб).

Задължително условие за учредяването беше и изчистване на всички задължения на наемателя по 10-годишния договор, сключен през януари 2018 г. срещу месечен наем от 62 000 лв. без ДДС. През миналото лято шефовете на "Сердика спортни имоти" обявиха официално, че "ЦСКА-София" има натрупани дългове за над 2,5 млн. лв., а от публикувания в края на 2021 г. одит на дружеството стана ясно, че несъбраните вземания от клуба всъщност са за близо 3,8 млн. лв.

Задълженията на футболен клуб "ЦСКА-София" към държавата за наем и консумативи се оказаха много по-големи от обявените само преди два месеца и са в размер 3. млн. лв.

При подписването на анекса в спортното министерство вчера бе съобщено, че "на 29 април от футболния клуб са изчистили всички натрупани задължения към "Сердика спортни имоти" ЕАД в размер на 3 138 670,53 лв." След което министър Радостин Василев съобщи, че съвместно дружество всъщност въобще няма да бъде учредявано, като заяви:

"Тази идея, върху която е работено дълго време, според нас не е работеща. В едно общо дружество решенията се взимат с абсолютно мнозинство и могат да възникнат спорове, а това не е правилната юридическа техника. Заради това преминаваме към нещо, което в спортната инфраструктура мисля, че не е правено, но е правено в други сфери на вещното право. То напълно гарантира учредяването на право на строеж, което включва в себе си и правото на ползване. Това ще позволи на инвеститора да използва един обект, който ще построи сам, за определен период от време, в който, съгласно неговия бизнес план, ще реализира освен възвращаемост на средствата и някаква печалба, както и позволява на държавата да не инвестира средства в своя обект, които няма възможност да инвестира в момента, но след известен период от време да придобие собствеността върху този обект, което е и нашата цел."

Нито от ММС, нито от "ЦСКА-София" разкриха за какъв период става дума.

След 30 години очакване ЦСКА най-после ще има свой собствен дом! Такъв, какъвто клуб с велика и славна история, със стотици легенди и милиони привърженици заслужава!
Къде се къса нишката в комуникацията между Министерството на младежта и спорта и "ЦСКА-София"?
Небивал до момента оптимизъм за бъдещето на стадион "Българска армия" настана в ръководството на "ЦСКА-София" след среща в спортното министерство, в която участва и главният архитект на София Здравко Здравков.
Спортният министър Радостин Василев няма ясна представа какво ще прави с поисканите от самия него десетки държавни милиони, които ще му бъдат отпуснати от бюджета през 2022 г. за строителство, реконструкции и ремонти на материалната спортна база в страната.

 

Още по темата