Медия без
политическа реклама

България спешно преговаря с Полша за ремонт на МиГ-29

Водят се разговори за придобиване на стари F-16 от Нидерландия и за подводници от Италия

06 Май 2022
БГНЕС архив

Предлагаме на Министерството на отбраната да сключи в спешен порядък договор с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29 с цел машините да останат в летателна годност до 2025-2026 г. Това обяви пред Би Ти Ви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той подчерта, че „в авиацията нуждите са най-крещящи“, като те включват не само самолетите, но и системите за наблюдение и инфраструктурата, като нашите военни търсят решения с помощта както на съюзниците ни, така и на българските военни заводи.

България вече веднъж мина през сделка с Полша за доставка на двигатели и за ремонт на МиГ-29 през 2015 г. Тогава имаше спорове дали изобщо Полша има лиценз от Русия за тази дейност. В крайна сметка се стигна до договор за два двигателя. Веднага сле това бе образувано дело срещу тогавашния военен министър Николай Ненчев по обвинение, че не изпълнил договори с Русия и „РСК МиГ“ за ремонт на българските изтребители. В годините той беше оправдан на три инстанции, но и досега обвенинята се свързват именно с това, че Ненчев е тръгнал към договор с Полша.

Президентът Румен Радев поиска охраната на въздушното ни пространство да става от български самолети с български екипажи.
Президентът Румен Радев е поставил пред американския президент Джо Байдън въпроса или да се ускори закъсняващата доставка на изтребителите F-16 за България, или да се потърси вариант за снабдяване с изтребители "втора ръка" на лизинг.

Сега Адм. Евтимов беше категоричен, че първа задача е осигуряването на летателната годност на наличните МиГ-29, но отбеляза, че се работи и по алтернативни варианти – с изтребители „втора ръка“, които да пазят небето ни до доставката на новите американски F-16.

Премиерът Кирил Петков обяви, че в момента България изпраща стотици милиони към Путин заради МиГ-29 и се готви да постави пред шефа на американския Пентагон Лойд Остин проблема със сигурността на българското въздушно пространство.

Тези варианти са обвързани с три ключови фактора – обучението на пилотите и на наземния персонал, както и наличието на необходимата инфраструктура. Именно заради тях началникът на отбраната призна, че се ориентираме към платформата на F-16 – така или иначе е започнал процесът по внедряването му у нас. В отговор на въпрос той потвърди, че „приоритетно“ се водят разговори с Нидерландия, която заменя своите F-16 с нови F-35.

„Един от най-успешните проекти за модернизация на армията“ е строителството на новите модулни патрулни кораби, което започна във Варна, смята адмирал Евтимов. По думите му избраната след конкурс германска фирма е подходила „много отговорно“ и няма забавяния.

Подводници нямаме, всеки флот е хубаво да има такава способност. Водят се разговори с определена държава за определен тип подводници, но всичко в момента е на ниво преговори. Има начин средства за подводница да бъдат предвидени в бюджета или в актуализацията му.

Министърът на отбраната вече е утвърдил и преговорен екип, който започва разговори с Италия за закупуването на една или две подводници и така да бъде възстановен българският подводен флот, прекратил съществуването си след излизането от експлоатация на „Слава“.

Адмирал Евтимов подчерта обаче, че ключов е балансът между възможностите на държавата и нуждите на всички родове войски и затова до сделка ще се стигне само при най-добрите за нашата страна условия.

Устойчивостта на една нация в случай на агресия се определя най-вече от бойните действия по суша, като виждаме една впечатляваща устойчивост на сухопътните сили на Украйна, коментира най-висшият ни военен. Той беше категоричен, че трябва през тази година да видим промяна на подхода в този род войски.

Затова и той анонсира сериозна промяна в проекта за бойна машина на пехотата, който се провали заради твърде високи цени. Индустриалното сътрудничество и трансферът на технологии значително оскъпяват проекта и затова предлагаме да се фокусираме чисто професионално върху възможностите на машината и поддържката ѝ у нас, обясни адмирал Емил Евтимов.

Той подчерта, че не бива да се фокусираме върху бройката на военните в бойната група на НАТО у нас. „Определена бройка беше преди кризата, след кризата отиваме към по-високо ниво на амбиция – има заявки от други държави да поемат основната роля (макар в началото да беше анонсирано, че групата ще е само под българско командване – б.р.), преговаряме с италианската страна“, обясни адм. Евтимов.

Още по темата