Quantcast
Украйна показа втори потопен руски военен кораб | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Украйна показа втори потопен руски военен кораб

Традиционният парад на руския флот на 9 май ще се проведе близо до Змийския остров, на дъното на морето, иронизират от военното министерство
Обновена
18 403
 telegraf.com.ua
Фрегатата "Адмирал Макаров", за която вчера се появиха непотвърдени съобщения, че е ударена.

Украйна потвърди днес, че е унищожила още един руски десантен кораб близо до малкия Змийски остров в Черно море, предаде АФП. Боен дрон Bayraktar TB2, разработен в Турция, "удари десантен кораб от проекта 11770 Serna, както и две ракетни системи земя-въздух тип Тор", съобщи украинският флот във "Фейсбук", без да уточнява датата, на която това се е случило. В събота следобед видеоклипове с потопения съд бяха разпространени в социалните мрежи от украинското военно министерство.

Вчера в украинските медии се появиха непотвърдени съобщения, че е ударен корабът "Адмирал Макаров", който е един от трите най-големи в руския флот. "Още един руски военен кораб "отиде не където трябва". Богът на морето отново наказва", написа и депутатът Алексий Гончаренко в мрежата "Телеграм", очевидно правейки игра на думи. От днешните съобщения не става ясно дали потопеният плавателен съд е именно този.

„Традиционният парад на руския флот на 9 май тази година ще се проведе близо до Змийския остров, на дъното на морето“, иронично написа украинското министерство на отбраната в "Туитър". В публикуваното видео можем да видим кораб, закотвен близо до кей, засегнат от експлозия, след това опустошен от пламъци и разпръскващ голям дим.

Засега Кремъл мълчи по въпроса. Относно вчерашните съобщения за "Адмирал Макаров" прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков каза, че "няма такава информация", предаде ТАСС. Но Русия отначало отказваше да признае и че флагманът й "Москва" е бил поразен. 

В средата на април флагманът на руския флот потъна в Черно море, след като според Киев и Вашингтон е бил ударен от украински ракети. Москва от своя страна заяви, че е бил повреден от експлозия на борда. Змийският остров се превърна в символ в украинската съпротива срещу агресора, след като в социалните мрежи се разпространи репликата "Върви на…., руски военен кораб" на украинските граничари към руския крайцер "Москва", който им нареди да се предадат. Малко след тази вербална размяна корабът бомбардира острова, руснаците поеха контрола над него, а украинските войници бяха взети в плен. По-късно те бяха освободени при размяна на пленници с Москва. Записът на словесната схватка обаче послужи като лайтмотив за украинската съпротива, а обидата на граничарите дори се появи на плакати по време на демонстрации на подкрепа в чужбина и върху украински пощенски марки. 

Още

Русия изстреля още 100 ракети по Украйна

05.12.2022

Обновена

2776
Дронове атакуват руски военни летища

05.12.2022

Обновена

11633
България пази тайна какво оръжие праща на Украйна

04.12.2022

721