Quantcast
Рашков иска до 230% допълнително възнаграждение за 2 отдела в ГДБОП | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Рашков иска до 230% допълнително възнаграждение за 2 отдела в ГДБОП

Служителите от отделите "Киберсигурност" и "Специални операции" са специално подбрани и трябва да взимат повече пари, смятат в МВР
15 950
 БГНЕС архив

Вътрешният министър Бойко Рашков предлага служителите от отделите "Киберсигурност" и "Специални операции" на ГДБОП да бъдат отделени в специални пера и да взимат до 230 на сто допълнително възнаграждение по наредбата на МВР, която урежда тази материя. Това става ясно от проектопромени в нормативния акт, пуснати за обществено обсъждане в strategy.bg

Тази наредба предвижда различни проценти по-високи допълнителни възнаграждения при изпълнение на специфични служебни дейности. Добавката се плаща като процент от половината от т. нар. база за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност в системата, която законът за държавния бюджет е определил на 380 лв.

Такива допълнителни възнаграждения има например за разследващите полицаи, като при тях процента варира в зависимост къде работят - в София, Пловдив, Варна, Бургас, добавката е по-висока, а в останалите е по-ниска. Предвиждат се различни размери на добавки и за други дейности и служители. Те са дават за звената, които се занимават с антитероризъм, дават се и за постова работа, за конвоиране, за пожари, спасителни дейности и други.

Специално за отделите „Киберпрестъпност“ и "Специални операции" на ГДБОП

 

се предлага възможно най-високия процент добавка - 230 на сто,

 

като в аргументацията има твърде интересни и неизвестни неща.

Така в мотивите за предложението се посочва например, че отдел „Киберпрестъпност“ е единственото структурно звено в МВР, което е определено за Национална контактна точка 24/7 за запазване на компютърно-информационни данни. Той служи за директен контакт между киберексперти от други правоохранителни органи от над 180 държави. "Служителите, опериращи Националната контактна точка запазват компютърно-информационни данни в страната, които е възможно да изчезнат в рамките на няколко дни или седмици. В последствие запазените данни се изискват от страната заявител по способите за международна правна помощ", пише още в аргументите. 

После се посочва, че от 2020 г. отделът е единствената контактна точка „Криптовалути“ за България. Чрез нея се осъществява взаимодействие на национално и международно ниво с борси /т. нар. ексчейнджъри/

 

за търговия с криптовалути, незаконни дейности в тъмен интернет,

 

анализи на блокчейн и други противозаконни дейности, свързани с анонимно разплащане в интернет с дигитални валути.

Посочва се, че същият отдел изготвя и компютърно-технически експертни справки на местопроизшествия в интернет, анализиране на иззети дигитални носители и други веществени доказателства.

Тази структура изпълнява функцията на Център по киберпрестъпност, който осъществява дейности по разкриване, разследване и документиране на киберпрестъпления на национално ниво. Във функционалната компетентност на отдела е и реагиране на инциденти в киберсигурността в МВР. 

За отдел „Специални операции“ пък се посочва, че е единственото структурно звено в МВР, на което е възложено осъществяването на дейностите по осигуряване и прилагане на специални разузнавателни средства. "Тази специфична дейност се извършва от специално подбрани и обучени служители, с широк кръг на специфични професионални и лични качества и умения от различни области", пише в мотивите. Пак там се посочва, че те притежават "отлична физическа и бойна подготовка, специализирана техническа подготовка и компютърни умения, владеене на чужди езици, финансова грамотност и др." Посочва се и, че те са

 

с "устойчиви морални качества за работа във враждебна среда".

 

"Извършването на тази специфична дейност е свързано със сериозна и продължителна подготовка, извършвана в условията на дълбока конспиративност, като предвид спецификата на този вид експлоатация на СРС, всички операции, провеждани от служителите на отдела се характеризират с висок риск за живота и здравето им", пишат още от МВР.

Веднага след това се посочва, че се предлага за отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП да бъде изрично изведен и за него бъде определен максимален размер на допълнителното възнаграждение за агентурно-оперативна или издирвателна дейност до 230%. За отдел „Специални операции“ при ГДБОП също да бъде записан максималният размер от 230% в раздела за борба с тероризма или участие в специални операции.

Изрично се посочва, че не е необходимо одобряване на допълнителни финансови средства по бюджета на МВР. 

 

Още

Борбата с корупцията остана за някой друг живот
Борислав Михайлов е бил на разпит в ГДБОП

22.06.2022

556
Разследването за корупцията на "Капитан Андреево" е пред провал