Quantcast
Италия разследва руснаци за разпространение на фалшиви новини | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Италия разследва руснаци за разпространение на фалшиви новини

От началото на войната италиански телевизионни канали редовно канят прокремълски журналисти
2 071
 БГНЕС
Руският външен министър Сергей Лавров и италианският външен министър Луиджи Ди Майо по време на съвместна пресконференция след разговори в Москва.

Италианска парламентарна комисия започна разследване по подозрения, че руски коментатори, гостували в италиански телевизии, са били платени от Кремъл да разпространяват дезинфомация, предава в. ''Гаридън''.

Проверката на парламентарната комисия по сигурността на Италия (Copasir) започна заради интервю с руския външен министър Сергей Лавров по канал Rete 4. Интервюто вбеси Израел, след като министърът заяви, че Адолф Хитлер ''имал еврейска кръв''. Това беше първото интервю, което Лавров даде на европейска телевизионна мрежа от началото на войната. Гостуването на руския външен министър съвпадна с появата на прокремълския журналист Владимир Соловьов по конкурентния канал La7.

Енрико Борги, член на комисията и политик от лявоцентристката Демократическа партия, заяви, че разследването е в ход, но нито потвърди, нито отрече съобщението във вестник la Repubblica в понеделник, че поне трима засега неназовани руски гости в италиански телевизии са били платени от Кремъл да разпространяват неверни факти за войната в Украйна. ''Фактът, че двамата бяха интервюирани в една и съща нощ от частни телевизии е поразителен. Разследването не е за цензура или ограничаване на свободата на печата, а за тази така наречена хибридна война на дезинформация, намеса, производство на фалшиви новини и влияние, които са обективни теми на руските действия срещу НАТО и по-специално срещу Италия'', каза Борги.

Очаква се утре комисията да изслуша Карло Фуортес, главен изпълнителен директор на държавния телевизионен оператор Rai, последван от Джакомо Ласорела, президент на медийния надзор, на 17 май.

От началото на руската инвазия в Украйна Rai и други италиански телевизионни канали редовно канят руски журналисти, за да обсъждат войната.

Още

Русия е ожънала пшеница за около 1 милиард долара в Украйна

04.12.2022

168
Кремъл обяви посещение на Путин в Донбас

03.12.2022

2551
Украйна очаква не повече от още 4 масирани руски ракетни атаки

03.12.2022

4732