Медия без
политическа реклама

Дебютна победа на "Ролан Гарос" приближи Кузманов до пробив в Шлема

16 Май 2022
facebook

Втората ракета на България в мъжкия тенис Димитър Кузманов (№193 в света) започна успешно участието си в квалификациите за "Ролан Гарос". В I кръг от пресявките за Откритото първенство на Франция в Париж 28-годишният пловдивчанин надделя над поставения под №16 в предварителната схема швейцарец Марк-Андреа Хюслер (№120 в ранглистата) със 7:5, 6:3.

За Кузманов това беше дебютна победа в квалификациите за втория турнир от Големия шлем и изобщо втори успех в пресявки на "мейджър" надпревара. Първата си победа на такова ниво Мико извоюва на старта на предварителната схема от Australian Open в Мелбърн през януари.

За да стигне за първи път в кариерата си до основната схема на турнир от Шлема, лидерът на националния ни отбор за Купа "Дейвис" трябва да преодолее още двама съперници във френската столица. Във II кръг негов противник ще бъде италианецът Флавио Коболи (№153), който елиминира участващия с "уайлд кард" представител на домакините Саша Геймар Вайенбург (№473) с 6:3, 6:4.

В квалификациите за тазгодишния "Ролан Гарос" участват и две български представителки при жените - Виктория Томова (№113 в света) и Изабелла Шиникова (№229). Първата ни ракета е поставена под №10 и в първия си мач ще срещне британката Кейти Суон (№220), а втората ни ракета започва срещу №12 в схемата на пресявките Виталия Дяченко от Русия (№115).

Гарантирано място в основните схеми в Париж имат двама наши състезатели. Българската звезда на световния тенис Григор Димитров (№20 в ранглистата), който днес празнува своя 31-ви рожден ден, ще бъде поставен под №19 и ще научи съперника си в I кръг на жребия в петък (20 май). При девойките пък ще играе младата надежда Денислава Глушкова (18 г.).

Общо четирима български тенисисти ще вземат участие във втория за годината турнир от Големия шлем "Ролан Гарос", съобщи БНР. Квалификациите за Откритото първенство на Франция в Париж започват на 16 май, основната схема стартира на 22 май, а финалът при мъжете е на 5 юни.

Още по темата