Медия без
политическа реклама

Юношите поведоха, но не издържаха на старта на Евро 2022

Селекцията на Йордан Петков загуби с 1:3 от Нидерландия в първия си мач от турнира в Израел

16 Май 2022
Фейсбук/БФС
Момент от мача на България срещу Нидерландия в Бней Лод.

Юношеският национален отбор на България (до 17 г.) се представи достойно в първия си мач от група В на европейското първенство по футбол за тази възраст в Израел, но загуби с 1:3 от Нидерландия.

Селекцията на Йордан Петков започна по отличен начин мача в Бней Лод. Юношите ни дори поведоха в 10-ата мин. с гол на защитника на "Славия" Мартин Георгиев, който засече центриране от свободен удар на Захари Атанасов ("Септември", Сф).

След това обаче по-добрата физическа подготовка на нидерландците и по-големия им опит си каза думата, въпреки опитите на българския тим да играе равностойно. В 30-ата мин. Габриел Мисехоуи ("Аякс") изравни, а след почивката бе осъществен пълен обрат.

В 59-ата мин. Исаак Бабади (ПСВ "Айндховен" II) направи резултата 2:1, а в даденото от рефера допълнително време Ясон ван Дуивен (ПСВ "Айндховен") вкара трето попадение. Добри изяви на вратаря ни Алекс Божев ("ЦСКА-София") дори предотвратиха по-изразителна загуба.

"Няма как да сме доволни предвид загубата. Ако бяхме вкарали втори гол, щеше да е друг мач. Нашият отбор има много качества. Мисля, че имаме възможностите да се надиграваме с всеки", коментира след края автора на нашия гол Мартин Георгиев. А вратарят Алекс Божев допълни: "Уникално изживяване. Мисля, че сме стабилен отбор, който може да играе футбол. Можем да затваряме мачовете. Доста се прибрахме в нашата половина и това даде шансове на съперника. Не ни притеснява никой. Оставаме стабилни."

В другия мач от групата фаворитът Франция разгроми Полша с 6:1. Така България е на трето място, с по-добра голова разлика от Полша. Французите пък поведоха в класирането, благодарение на по-добрия си баланс, следвани от Нидерландия, също с 3 точки.

В четвъртък от 20:00 ч. България излиза срещу Франция, а последният ни двубой в групата е в неделя от 17:30 ч. срещу Полша. Всички наши двубои ще се излъчват пряко по БНТ 3.

Класиране на 1/4-финал на европейското първенство за юноши (до 17 г. е целта на отбора ни, който в края на март си осигури класиране на турнира в Израел (16 май - 1 юни). https://segabg. com/node/210887 Това ще е второ участие на България на европейски финали в тази възрастова група след 2015 г.

 

Още по темата