Медия без
политическа реклама

Шиникова победи бивша тенисистка от Топ 100 по пътя към "Ролан Гарос"

Виктория Томова също пое успешно към основната схема в Париж

17 Май 2022Обновена
facebook

Изабелла Шиникова елиминира поставената под №12 рускиня Виталия Дяченко със 7:5, 6:3 и се класира за II кръг на квалификациите за "Ролан Гарос" - втория за годината турнир от Големия шлем по тенис. Втората ракета на България (№229 в света) се справи с бившата състезателка от Топ 100 (стигала до 71-во място, а понастоящем №115), въпреки че и в двата сета трябваше да се бори със зъби и нокти.

Двубоят започна вихрено за 30-годишната софиянка, която осъществи три поредни пробива и при 5:0 сервираше за първата част. В този момент обаче подаването на Шиникова се пропука и тя позволи на Дяченко на свой ред да спечели пет поредни гейма и да сервира при 5:5. Тогава българката постигна нов брейк и най-сетне затвори сета със собствен сервис.

Във втората част 31-годишната рускиня проби за аванс от 3:1, но до края на мача не успя да вземе повече нито един гейм. Изабелла направи моментален рибрейк и взе още два пъти подаването на съперничката си - включително когато тя сервираше за оставане в мача при 3:5, възползвайки се още от първия си мачбол след 1:39 ч. битка на корт №13 в Париж.

За Шиникова това е изобщо първа победа в пресявките за Откритото първенство на Франция, в които участва за четвърти път след 2017, 2020 и 2021 г. Досега най-доброто ѝ представяне на турнир от Шлема е на US Open в Ню Йорк, където през 2019 г. стигна до III кръг на квалификациите.

Следващата ѝ съперничка в предварителната схема на "Ролан Гарос" ще бъде 25-годишната гръцка състезателка Валентини Граматикопулу (№188 в ранглистата), която по-рано днес също отстрани рускиня - Валерия Савних, с 6:4, 6:1. За да влезе в същинския турнир във френската столица, Шиникова трябва да постигне още две победи.

Също днес своето участие в квалификациите започна и първата ни ракета Виктория Томова (№113). 27-годишната софиянка е поставена под №10 и в първия си мач разгроми британката Кейти Суон (№220) с 6:3, 6:2.

Така Вики изравни най-доброто си постижение във втория турнир от Големия шлем - класиране за II кръг на пресявките (2018, 2021 г.). В опит за първи път да достигне решаващия III кръг за влизане в основната схема Томова ще спори с рускиня - Варвара Флинк (№642) или Мария Мелникова (№200).

Втората ракета на България в мъжкия тенис Димитър Кузманов (№193 в света) започна успешно участието си в квалификациите за "Ролан Гарос".
Общо четирима български тенисисти ще вземат участие във втория за годината турнир от Големия шлем "Ролан Гарос", съобщи БНР. Квалификациите за Откритото първенство на Франция в Париж започват на 16 май, основната схема стартира на 22 май, а финалът при мъжете е на 5 юни.

Още по темата