Quantcast
Италианската Eni ще плаща газа в рубли | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Италианската Eni ще плаща газа в рубли

6 584
 EPA/BGNES

Италианският енергиен гигант Eni заяви, че открива сметки в евро и в рубли, за да изпълни дължимите в близко време плащания за доставка на руски газ, като по този начин изпълнява исканията на Москва, съобщи Франспрес.

Все още не е ясно дали веднага Eni ще попадне под ударите на санкциите на Европейския съюз.

Във внимателно формулирано изявление Eni заяви, че откриването на двете сметки в "Газпромбанк" е " предпазно", тъй като "крайните срокове за плащане на доставките на газ са насрочени за следващите няколко дни".

Москва поиска клиентите от "неприятелски страни", включително от държавите-членки на ЕС, да открият и сметка за плащане на газа в рубли в Газпромбанк, за да заобиколи западните финансови санкции срещу централната си банка.

Eni заяви, че този ход е "предприет в съответствие с действащата международна рамка за санкции" и че италианските власти са били информирани. "Към днешна дата "Газпром Експорт" и съответните руски федерални власти са потвърдили това: фактурирането и плащането ще продължат да се извършват в евро" - валутата, посочена в договорите за доставка. Ако превалутирането в рубли не бъде извършено навреме, "няма да има отражение върху доставките" на газ", се казва в съобщението.

Преди съобщението на Eni Европейската комисия заяви, че "компаниите трябва да плащат по договорите във валутата, предвидена в договора". Говорителят на Комисията Ерик Мамер обясни пред журналисти в Брюксел:. "Всичко, което не е по договора, е в нарушение на санкциите. Не можем да бъдем по-ясни."

Eni отвърна: "Новата процедура трябва да бъде неутрална както по отношение на разходите, така и на риска, и да не е несъвместима със съществуващите санкции. Задължението за плащане може да бъде изпълнено с превод на евро."

Италианското правителство не е реагирало все още. Миналата седмица премиерът Марио Драги заяви, че плащането в рубли не е нарушение на санкциите, но ЕК не смята така. (БГНЕС)

 

Ключови думи:

Еni, газ, рубли

Още

Газ: хаос, разруха, съзидание

11.08.2022

Г-н БАЛЕВ

1356
10 Газови заповеди
Кирил Петков: Европа иска Борисов да се пенсионира

10.08.2022

4833