Медия без
политическа реклама

"Уимбълдън" отказа да пусне руснаци и беларуси въпреки ултиматума

Вече е официално - най-престижният тенис турнир в света няма да носи точки за ранглистата

21 Май 2022
ЕПА/БГНЕС архив

Организаторите на най-престижния тенис турнир - "Уимбълдън", отказаха да се съобразят с ултиматума на ръководните органи в тениса и оставиха в сила забраната за участие на руски и беларуски играчи заради войната, която Русия започна в Украйна и помощта, която ѝ оказва Беларус. Така тазгодиното издание на Откритото първенство на Великобритания няма да носи точки за световната ранглиста.

Вчера Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP), Женската тенис асоциация (WTA) и Международната федерация (ITF) поставиха ултиматум към "Уимбълдън" да върне руснаци и беларуси, като обявиха, че в противен случай няма да начисляват точки за ранкинга. Трите организации допускат руски и беларуски тенисисти на турнирите под своя егида, ако те играят като неутрални. Другото е дискриминация, казват от ATP, WTA и ITF.

Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) постави ултиматум на организаторите на най-стария и най-престижен турнир в Големия шлем - "Уимбълдън".

Домакините от лондонския "Ол Ингланд Клъб" обаче днес официално обявиха, че няма да вдигнат забраната. По този начин тазгодишното Открито първенство на Великобритания (27 юни - 10 юли) ще се превърне в един демонстративен турнир, макар и престижен.

В изявление на "Ол Ингланд клъб" и управителния комитет на турнира премахването на точките е наречено „непропорционално“. И се добавя, че организаторите не желаят да подпомагат руската пропаганда, като позволяват на руски тенисисти да се състезават.

„Оценяваме, че има различия в мненията по отношение на нашето решение да отхвърлим участието на руски и беларуски играчи на шампионата тази година и дълбоко съжаляваме за въздействието на това решение върху засегнатите лица - се казва в изявлението. - Въпреки това, като се има предвид позицията на правителството на Великобритания за ограничаване на глобалното влияние на Русия и широката реакция на индустрията, спорта и творческите институции, ние оставаме на мнението, че сме направили единственото жизнеспособно решение за "Уимбълдън", като световноизвестно спортно събитие и британска институция. И стоим зад решението, което взехме".

Турнирите от Големия шлем носят най-мвото точки за световната ранглиста, като максимумът е 2000 - за шампионите при мъжете и жените. ITF твърди, че отпадането на точките от тазгодишния "Уимбълдън" ще повлияе на целостта на световната ранглиста. Но все още не е взела решение по какъв начин да се процедира със системата, която отнема точки от тенисистите, ако те не защитят класирането си на турнира от предходната година. В случая с "Уимбълдън" нито един тенисист няма да защити точките си и би трябвало автоматично да загуби актив, пропадайки надолу в ранглистата.

"Ние продължаваме да не желаем да приемем успеха или самото участие на "Уимбълдън" да бъде използвано в полза на пропагандната машина на руския режим, който чрез своите строго контролирани държавни медии има богата история на използване на спортния успех за пропаганда сред руския народ - пиат още от "Ол Ингланд Клъб". - Затова изразяваме нашето дълбоко разочарование от решенията, взети от ATP, WTA и ITF за премахване на точките за ранглистите. Смятаме, че тези решения са непропорционални в контекста на изключителните и екстремни обстоятелства на тази ситуация и позицията, в която се озовахме, и са вредни за всички играчи, които се състезават в Тура."

Ключови думи:

тенис, Уимбълдън, ATP, ранглиста

Още по темата