Медия без
политическа реклама

Григор Димитров довърши започнатото преди година на "Ролан Гарос"

Тенисист №1 на България даде само три гейма на американец на старта в Париж

22 Май 2022Обновена
Eurosport

Григор Димитров изигра впечатляващ мач и се класира с лекота за II кръг на Откритото първенство на Франция по тенис - "Ролан Гарос" в Париж. Първата ракета на България (№20 в света), който е поставен под №18 във френската столица, разгроми Маркос Хирон (САЩ) с 6:1, 6:1, 6:1 за малко повече от час и половина.

Така 31-годишният хасковлия на практика довърши това, което не успя да стори през миналия сезон, когато игра срещу същия съперник на старта на втория за годината турнир от Големия шлем. Тогава Димитров също започна устремно и спечели първите два сета, но след това получи травма в кръста и се отказа при резултат 6:2, 6:4, 5:7, 0:3.

Тенисист №1 на България Григор Димитров (№20 в света) ще играе срещу Маркос Хирон (САЩ) в I кръг на "Ролан Гарос" - втория за годината турнир от Големия шлем.

Днес Григор нямаше никакви физически проблеми и недвусмислено показа огромната разлика в класите спрямо 28-годишния Хирон (№49 в ранглистата). Българският топтенисист вкара 63% първи сервис и спечели 83% от разиграванията на него, давайки на съперника си една-единствена точка за пробив в целия мач - отразена в третия гейм на III сет.

Същевременно той стигна до цели 17 шанса в подаването на американеца и се възползва от седем от тях, реализирайки два брейка в първата, три във втората и два в третата част. Димитров завърши двубоя с 28 печеливши удара (2 аса) и 24 непредизвикани грешки (2 двойни), затваряйки срещата с първия си мачбол след 1:34 ч. игра на корт №7.

Така Григор Димитров затвърди впечатленията, че се намира в чудесна форма от началото на сезона на клей. През последния малко повече от месец бившият №3 в света игра 1/2-финал на "Мастърс" в Монте Карло, 1/8-финали на "АТР 500" в Барселона и "Мастърс" в Мадрид и 1/16-финал на "Мастърс" в Рим, като в последните три турнира неизменно губеше от Стефанос Циципас.

Сега 23-годишният грък е в долната половина на схемата и евентуална среща с българина е възможна само на финала. Във II кръг Димитров очаква победителя от двубоя между Борна Чорич (Хър) и Карлос Табернер (Исп).

В тазгодишния "Ролан Гарос" ще участват още две наши тенисистки. Първата ни ракета Виктория Томова (№140 в света) влезе в основната схема при дамите като "щастлива губеща" от квалификациите и ще направи своя дебют в Париж срещу поставената под №9 Даниел Колинс (САЩ). При девойките пък ще ни представя младата надежда Денислава Глушкова (18 г.).

Най-добрата българска тенисистка в момента Виктория Томова беше на път да осъществи втори пореден знаменит обрат и за първи път в кариерата си да се класира директно за основната схема на "Ролан Гарос" - втория за годината турнир от Големия шлем.

Още по темата