Медия без
политическа реклама

30% от вноса на втечнен газ в Гърция през юни идва у нас

През следващия месец танкерите в LNG-терминала в Ревитуса ще пристигат през ден

23 Май 2022
I.YTIMG.COM
Най-малко 14 танкера ще бъдат разтоварени през юни на терминала на остров Ревитуса, край Атина.

30% от втечнения природен газ, който през юни ще бъде доставен през терминала на гръцкия остров Ревитуса, край Атина ще бъде предназначен за България, пише в. „Катимерини“. Изданието уточнява, че съоръжението през последните 2 месеца е много натоварено, а за следващия

очакваните количества за обработка са рекордни. Причината е спирането на руските доставки за България.

Служители на гръцката газова компания на DESFA

 

са изненадани от динамиката на нарастването на поръчките.

 

Преди година те не можеха да си го представят, как през юни 2022 г. корабите, натоварени с втечнен газ ще идват през ден в LNG-терминала в Ревитуса. През април и май те са най-много по 2 седмично. Увеличеният трафик ще продължи и през следващите месеци, прогнозират от Гръцкия национален газов оператор (ΔΕΣΦΑ). Причината е нарастване на вътрешното търсене на електроенергия в Гърция, която се произвежда в голямата си част от природен газ. Другият фактор за увеличението е износът за България продължава, за където се насочва около 30% от втечнения природен газ, пристигащ в Ревитуса. По-малки количества отиват и за румънския пазар.

Според окончателната програма за приемане на танкери с втечнен газ на терминала на ΔΕΣΦΑ за юни, в съоръжението ще бъдат обработени

 

най-малко 14 кораба или двойно повече от планираните

 

преди това 7. Фирмата Mytilineos планира четири кораба, Elpedison ще разтовари три танкера, More Oil на групата Motor Oil - един кораб, чешкият търговец MET Energy - два танкера. Държавната електрическа компания (ΔΕΗ) - един, а гръцката газова корпорация - ΔΕΠΑ e резервирала капацитет за 3 танкера през следващия месец.

Очаква се през юни Гръцкият национален газов оператор (ΔΕΣΦΑ) да започне пазарния тест за газопровода за природен газ, който ще свърже Гърция със Северна Македония и ще даде възможност за снабдяването на съседната страна с втечнен газ от терминала, който ще бъде изграден край пристанището Александруполис. По тази мярка до 31 май в южната ни съседка ще бъде проведено обществено обсъждане.

Още по темата