Медия без
политическа реклама

Томова не успя да вземе сет в дебюта си на "Ролан Гарос"

24 Май 2022
Eurosport

Първата ракета на България в женския тенис Виктория Томова (№140 в света) отпадна в I кръг на Откритото първенство на Франция в Париж. Влязлата като "щастлива губеща" от квалификациите на "Ролан Гарос" софиянка отстъпи с 0:6, 4:6 пред поставената под №9 Даниел Колинс (САЩ).

За 27-годишната Томова това беше дебют в основната схема на втория за годината турнир от Големия шлем. Досега тя имаше по две участия на Australian Open (2018, 2022) и US Open (2020, 2021) и едно на "Уимбълдън" (2018), като само в Лондон е успявала да стигне до II кръг.

С година по-възрастната Колинс пък има зад гърба си 1/4-финал във френската столица (2020), както и 1/2-финал и финал на АО в Мелбърн - съответно през 2019 и 2022 г. Самочувствието на американката оказа влияние в I сет днес, в който българката успя да спечели едва 7 точки на свой сервис.

Във втората част Вики навлезе в ритъм, а съперничката ѝ загуби частично своя и това откри редица възможности пред нашата тенисистка. Тя два пъти поведе с пробив, затвърждавайки за 2:0 и по-късно за 4:2, но и два пъти допусна рибрейк, а впоследствие предаде още веднъж подаването си и Колинс не пропусна да затвори двубоя след само 1:11 ч. игра на корт №6.

В следващия кръг световната №9 очаква победителката от предстоящия мач между сънародничката си Шелби Роджърс и чехкинята Тереза Мартинцова.

Най-добрата българска тенисистка в момента Виктория Томова беше на път да осъществи втори пореден знаменит обрат и за първи път в кариерата си да се класира директно за основната схема на "Ролан Гарос" - втория за годината турнир от Големия шлем.

Още по темата