Медия без
политическа реклама

Филм предизвика 8-минутни овации и пристъпи на повръщане в Кан

"Триъгълник на тъгата" на шведския режисьор Рубен Йостлунд е сред претендентите за награда от фестивала

24 Май 2022
ЕРА/БГНЕС
Рубен Йостлунд (с черния костюм в центъра) и неговите актьори (Уди Харелсън е вляво от режисьора).

Филмът на шведския режисьор Рубен Йостлунд Triangle of Sadness („Триъгълник на тъгата“) изправи на крака публиката и получи 8-минутни овации на Международния кинофестивал в Кан, съобщи Variety. Световната премиера на социалната сатира се състоя в театър „Пале“ и след нея зрителите „крещели от ужас и възторг“, отбелязва изданието.

Във филма актьорът Харис Дикинсън е в образа на начинаещ модел, който получава възможността да прекара ваканцията си на борда на разкошна яхта. Уди Харелсън играе ролята на капитана алкохолик. Участват още Чарлби Дийн Крик, Хана Олденбург, Оливър Форд Дейвис, Златко Бурич.

Най-бурна реакция за целия кинофестивал дотук предизвикал 15-минутният епизод, в който буря докарва пасажерите на яхтата до морска болест. Преди това на гостите на борда се сервирали стриди и други гурме блюда с морски дарове, но заради внезапното неразположение всички получават пристъпи на повръщане и диария, показани в детайли. По времето на тази сцена на някои зрители се наложило да напуснат залата, други закривали очи и се смеели.

Накрая режисьорът благодарил на аудиторията за аплодисментите и сподели, че това е било една забележителна прожекция.

Във филма „Триъгълник на тъгата“ има още няколко шокиращи сцени, но въпреки това фестивалната публика го награди с по-силни овации, отколкото Top Gun: Maverick или който и да било филм от тазгодишната фестивална програма дотук, пише изданието. Кинокритикът на Variety дава силна рецензия за „Триъгълник на тъгата“. Има изключителна прецизност в начина, по който Йостлунд изгражда и осъществява сцените, показващи някаква агонизираща тревожност, усилена от неловко мълчание или бръмченето на нежелана муха между героите, които се мъчат да общуват, пише той.

За последно Йостлунд беше в Кан с филма си „Квадратът“ през 2017 г., когато той спечели Златната палма. Въпреки че в сегашното издание на форума предстоят прожекциите на още доста силни конкуренти като Crimes of the Future („Престъпления от бъдещето“) на Дейвид Кроненбърг, например, реакциите към „Триъгълник на тъгата“ подсказват, че това заглавие може да е претендент за една от наградите в Кан и тази година.

Още по темата