Quantcast
Асен Василев настоя Брюксел да изясни разплащанията с "Газпром" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Асен Василев настоя Брюксел да изясни разплащанията с "Газпром"

Русия разпали информационна война как е платила Гърция газа си
2 256
 БГНЕС

Санкциите трябва да се прилагат по еднакъв начин. Около това мнение се обединиха всички представители на държавите членки на ЕС по време на последното редовното заседание на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). На него европейските финансови министри дискутираха актуалната икономическа ситуация в ЕС, последиците от руската военна агресия срещу Украйна и наложените срещу Москва санкции. В заседанието взе участие и българският финансов министър и вицепремиер Асен Василев.

Той от своя страна призова Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на "Газпром" или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки. Вчера в Рим след срещата си с Марио Драги премиерът Петков заяви, че останал с впечатление, че "Газпром" третира различно държавите в ЕС. Василев също така подкрепи предложението на ЕК за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация, предвидена в Пакта за стабилност и растеж.

Европейската комисия представи на министрите плана REPowerEU в отговор на затрудненията и смущенията на енергийния пазар, причинени от руската инвазия в Украйна. Министър Василев изрази резерви по отношение на предложеното от ЕК разпределение на финансовия ресурс по държави членки, което според него следва да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да е базирано на ефекта от ковид-19.

Комисията представи на министрите актуална информация за законодателните предложения в областта на финансовите услуги, както и препоръките на групата експерти относно предизвикателствата, пред които е изправен митническият съюз.

Междувременно днес се разгоря информационна война по какъв начин Гърция е платила доставките си за природен газ от „Газпром“. Руската РИА „Новости“ разтръби, че това е станало в рубли. Гръцката агенция АПЕ, която и почти всички останали медии в южната ни съседка съобщават, че държавната газова компания ΔΕΠΑ "плаща на Газпром в евро" за доставката на руски газ. В информациите подчертава, че санкциите на ЕС не се нарушават, като се припомнят по-ранните изявления на енергийния министър Костас Скрекас, че Европа и Гърция "няма да се поддадат на изнудването на руския президент".

Още

''Роскосмос'' показа модел на руската орбитална станция

15.08.2022

781
Енергийният министър допусна договаряне с "Газпром" идната седмица

15.08.2022

2803
Украйна вкара Русия в стратегически капан