Медия без
политическа реклама

Китай и Русия проведоха първо военно учение след началото на войната

Военновъздушните им сили осъществиха съвместен патрул над Японско море, Източнокитайско море и над западната част на Тихия океан

24 Май 2022
Информационен център МО архив

Военновъздушните сили на Русия и Китай проведоха съвместен въздушен патрул над Японско море, Източнокитайско море и над западната част на Тихия океан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенциите се позовават на китайското министерство на отбраната.

Това е първият съвместен патрул от началото на военните действия в Украйна и бе част от ежегодно учение, се казва в съобщението  на военното ведомство.

Китай обявява изненадващи военни учения в Южнокитайско море, които ще започнат утре и трябва да продължат до 1 март, съобщава Дир. бг. Маневрите на флота ще се проведат сравнително близо до Тайван.  Според експертите е малко вероятно учението да прерасне в инвазия.

Досега двете страни са провеждали подобни учения през 2019, 2020 и 2021 г., но винаги през втората половина на годината. 

Русия стана обект на редица западни санкции заради инвазията си в Украйна, която нарича "специална военна операция". Пекин не осъди руската атака и не я определя като "инвазия", но призова за решение чрез преговори, припомнят агенциите.

Само преди дни а мериканският президент Джо Байдън обяви, че е готов да използва военна сила, за да защити Тайван, както и готовността на САЩ и други техни съюзници да направят невъзможно за Китай да предприеме военни действия срещу Тайпе.

"Това е ангажиментът, който поехме", каза Байдън в Токио по отношение на възможния военен отговор на САЩ на китайска инвазия в Тайван. Президентът на САЩ допълни, че с пращането на китайската бойна авиация да извършва целенасочени полети в близост до въздушното пространство на Тайван Пекин си играе с огъня.

Още по темата