Quantcast
НЗОК се оплака от сривове и необясними цени в е-системата си | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

НЗОК се оплака от сривове и необясними цени в е-системата си

"Информационно обслужване" ни иска над два пъти повече от предишния изпълнител, а не си върши работата, обяви шефът на касата
1 564
 БГНЕС
Проф. Петко Салчев

Към проблемите с електронните системи на държавната администрация се прибави и НЗОК. От два месеца касата се оплаква, че се прекъсва достъпът й до Персонализираната информационна система, а "Информационно обслужване" бездейства. През тази система се осъществява връзката на касата с 30 000 договорни партньори. Нейните сривове се прибавят към все още невъзстановената изцяло дейност на "Български пощи" месец и 10 дни след хакерската атака и проблеми с регистрационните модули на украинския портал.

Днес по казуса в парламентарната комисия по електронно управление имаше изслушване на проф. Петко Салчев - управител на НЗОК и на управителя на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов. От изслушването случаят не се разплете, тъй като Салчев обяви, че днес пак връзката с ПИС е прекъсната, а Филипов - че няма такова нещо. Стана обаче ясно, че касата има желание да смени изпълнителя на поддръжката след изтичане на настоящия договор.

Според касата, връзката със системата е претърпяла срив на 7 април.  "Изпълнителят ("Информационно обслужване") е уведомен на 7 април, а до 18 април той не е предоставил изисканата информация. Също така изпълнителят е обявил, че е възстановена работата на 18 април, а в действителност, а само част от работата е била възстановена на 21 април", обсъждат членове на надзорния съвет на НЗОК на свое заседание в началото на този месец. Днес Салчев обяви, че системата отново не работи. Информирани са ДАНС и комисията за защита на личните данни.

"Аз почти при всеки отчетен период треперя нещо да не се случи, да не спре подаването на информация, защото това са 30 хиляди договорни партньори, които подават едновременна информация в отчетните периоди, за да могат да се генерират електронните финансови документи, да се извършват различните дебитни и кредитни известия, за да могат да бъдат извършени съответните плащания", каза в комисията шефът на НЗОК.

Шефът на "Информационно обслужване" отрече да има сериозни проблеми. "Твърдението на проф. Салчев, че и днес системата ПИС отново е спряла да работи, не е вярно. Има инцидент, който е в 09.22-09.36 часа на болница "София Мед", която е спряла обработката на другите болници, но в 09.36 часа, или след 14 минути проблемът е отстранен и системата работи", обясни Ивайло Филипов.

Пред депутатите Салчев се оплака за пореден път и от високите цени на "Информационно обслужване". По настоящия договор, сключен през 2019 г., касата плаща 8 234 100 лв. за тригодишен период. По предишния, който е с друг изпълнител, цената е била около 3,6 млн. лв. Депутати попитаха колко е изгоден договорът, тъй като стойността му е като за пренаписване на цялата система. "Вие си плащате за нещо, което не получавате?", попита Любомир Каримански от ИТН.

Повече информация по тези въпроси има от стенограмата на заседанието на надзорния съвет. "Те при всяко допълнително действие ни калкулират цени, които не са обясними за касата", казва проф. Салчев. "За мен в момента договорът се изпълнява непрофесионално, не достатъчно и виждате колко още неща имаме неизпълнени по договора, най-вече, което ме притеснява е, че все още нямаме протоколите за електронните рецепти, все още електронната рецептурна книжка не работи в пълен обем, тъй като ги няма протоколите, все още има неизяснени неща по контролите, все още се дава информация извън това, което касата трябва да дава като информация", обяснява той.

Днешното изслушване ще има продължение - другата седмица е планирана среща на двете страни при министъра на електронното управление Божидар Божанов. Управителят на касата е на мнение, че договорът не бива да се прекратява, тъй като няма подготовка кой ще поеме работата. Този договор изтича в края на годината.

Още

Кирил Петков урежда сензори за всички деца с диабет

26.07.2022

2085
Хвалбите за увеличение на лекарски заплати катастрофираха в съда
Бъг забави издаването на стотици европейски здравни карти