Медия без
политическа реклама

Започна масовото извозване на украинските бежанци

Има ведомства, които не са готови с базите си, а 500 хотела искат да настанят хора по програмата с 15-те лв, обяви шефът на ДАБ

28 Май 2022Обновена
БГНЕС
Кризисният център в Морска гара - Бургас бе закрит. Сградата стана буферна зона, откъдето основните маси бежанци ще бъдат разселвани във вътрешността на страната.

Започна масовото извозване на украинските бежанци, след като до края на държавната хотелска програма за осигуряване на подслон срещу 40 лв. на нощувка останаха три дни. Част от хората се пренасочват към вътрешността на страната, други се преместват в квартира отново край морето - в държавни бази или хотели, които участват в новата програма по 15 лв.  Днес тръгнаха автобуси от Слънчев бряг, а от утре до 31 май заради струпването на групи ще бъде затворен паркингът на варненската жп гара.

Областният управител на Варна Благомир Коцев съобщи пред "Сега", че точният адрес на преместване се осъществява на база анкетни карти, попълвани от украинците. Те посочват нуждите си с оглед на здраве, деца и т.н., а държавата решава коя точно да е новата им квартира. Фактор също е искат ли доплащане към 15-те лева и каква точно сума могат да си позволят, за да бъдат пратени в хотели, посочили съответната цифра.

"Близо 300 000 са бежанците от Украйна, които бягат не от бедност, а от война", обяви в събота следобед на специален брифинг по темата във Варна председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. За да подчертае мащаба, тя сравни, че в цяла Варна живеят 260 000 души. Тошева отчете, че всички украински бежанци са регистрирани. Тя обяви, че е направена анкета сред тях, на която са отговорили общо 40 000 души, основно жени. От тях 3 на сто бременни, 7 на сто са инвалиди, а 10 на сто са с хронични заболявания, има и 350 със специални нужди, както и хора на легло. Именно те са основен акцент в работата на агенцията, подчерта Тошева. Тя обяви, че има хора, единични случаи, които съобщавали, че искат да останат на първа линия на морето, да имат два пъти месо в седмицата, да имат сешоари. Част от хората изразяват недоволство и не искат да си тръгнат от базите, в които са сега, заяви тя.

Веднага след това Тошева обяви, че имало ведомства, които не са готови с подготовката на бази и на практика не изпълняват заповедите на МС. Ако в рамките на 24 часа не се поправят, ще има санкции, закани се тя, но не пожела да конкретизира кои са прегрешилите ведомства.

Украинците, които напускат България, са повече от тези, които влизат в страната. Това каза пред БНР Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците. Тя каза, че няма информация дали бежанците избират други държави от ЕС, или се връщат в родината си.

Тошева съобщи, че над 500 хотели са заявили да участват по новата програма с 15-те лв., като в 300 от тези хотели и досега имало настанени украинци. "3000 души са вече на работа във Варна, с трудови договори", каза още председателката на ДАБ. "Най-важното е хората да имат подслон, а не като в Западна Европа да са в спортни зали и палатки", заяви Тошева, но веднага след това допусна, че до такъв сценарий може да се стигне в един момент и в България. 

Трудно е да се прогнозира нова вълна на идващите от Украйна бежанци. Но не се изключва такава. Следейки потоците, мисля, че достигнахме пика на бежанци".  Това коментира пред БНТ председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева от Варна.

От брифинга стана ясно още, че има готовност да бъдат организирани извънредни влакови композиции и отделно към редовните превози да бъдат прикачени допълнителни вагони, за да се разделят украинските бежанци от редовно пътуващите.

седмици преди изтичането на крайния срок за изнасяне на украинците от хотелите, държавата продължава да излъчва противоречиви сигнали какви варианти им предлага.

 

Още по темата