Медия без
политическа реклама

МВР отблъснало 34 000 опита за незаконно влизане в България

Българските граничари бият, ограбват и пускат кучета срещу мигрантите, съобщава организацията Human Rights Watch

29 Май 2022
БГНЕС
Допълнително служители на МВР са командировани на българо-турската граница.

От началото на 2022 г. са предотвратени близо 34 хиляди опита за незаконно влизане в България, което е с 4 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. От тях 33 200 мигранти са се завърнали във вътрешността на Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, а останалите са се върнали в Гърция.

Вследствие на увеличения миграционен натиск по българо-турската граница, който представлява 98% от общия миграционен натиск на границите на страната ни, със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 април е въведен план за действие при извънредна ситуация. За ефективно противодействие на нелегалната миграция в зоната на Елхово са командировани служители от други структури на Главна дирекция „Гранична полиция“, от областните дирекции на МВР, от Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" и от Министерството на отбраната.

След въвеждането в граничното наблюдение на допълнителните служители от МВР и МО е постигната по-голяма плътност на смесените патрули по линията на държавната граница. В резултат на предприетите мерки се отчита съществено намаляване на броя на задържаните лица. Българските гранични власти са задържали на вход 533 граждани на трети страни. Те са предимно граждани на Сирия и Афганистан, Капацитетът на специализираните домове за временно настаняване на чужденци към Дирекция „Миграция“ към момента е запълнен под 40%, отчита МВР.

За каналджийство от началото на годината са образувани 85 досъдебни производства, като към наказателна отговорност са привлечени 76 души. Анализът на данните показва 84% увеличение в броя на образуваните досъдебни производства в сравнение със същия период на миналата година.

Бой, ограбване и кучета

Българските власти бият, ограбват, събличат и използват полицейски кучета, за да атакуват афганистанци и други лица, търсещи убежище, и мигранти, след което ги изтласкват обратно към Турция без официално интервю или процедура за предоставяне на убежище, съобщи организацията "Хюман райтс уоч" (Human Rights Watch).

"Европейският съюз трябва да предприеме действия и да гарантира, че България незабавно ще прекрати незаконното и нехуманно изтласкване по границите си и ще позволи на търсещите убежище да получат достъп до справедливи процедури за предоставяне на убежище", категорична е Мишел Рандхава, която е отговорник за правата на бежанците и мигрантите в организацията.

През юли 2021 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) единодушно постанови, че българското правителство е нарушило Европейската конвенция за правата на човека и за забраната за изтезания и унизително отношение. „Европейските институции и държавите-членки трябва да потърсят отговорност от България за тези злоупотреби и да бъде създаден независим механизъм за наблюдение на границите, който да следи и докладва за нарушенията на правата на човека на българо-турската граница. Фронтекс следва да проведе вътрешно разследване на всички твърдения за невъзможност да се предотврати незаконното изтласкване на мигранти и да осигури по-голяма прозрачност на всички вътрешни разследвания и заключения“, настоява Human Rights Watch.

Други доклади на неправителствени организации и медии потвърждават констатациите на „Human Rights Watch“. Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) призова за разследване на смъртта на двама иракчани на българо-турската граница през 2015 г. През февруари 2022 г. върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди посочи "тревожен модел на заплахи, сплашване, насилие и унижение" на "хора, които са изтласкани" от централните и югоизточните граници на ЕС, припомня БГНЕС.

Още по темата