Quantcast
Директори са против удължаване на учебното време | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Директори са против удължаване на учебното време

Учебните програми не се променят за 2-3 месеца с анкети, предупреждават работодателите в просветата
6 893
 Илияна Кирилова

Темата за по-ранен старт на учебната година, лансирана от просветния министър акад. Николай Денков, продължава да стои на дневен ред и да се дискутира живо от учители и директори. В личен пост "Необходимо ли е удължаване на учебната година?" в своя фейсбук профил директорът на 119 училище в столицата и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов се обявява против удължаване на учебното време, а позицията му е подкрепена от стотици последователи.

"Министър Денков най-напред предложи започване на учебната година по-рано от 15.09. Преди месец заговори за удължаване на втори срок за 1-6 клас. За мен това не е някаква съществена промяна. Просто още месец в училище. Което към днешна дата не се приема добре", казва Стаматов, според когото, ако подобна промяна не върви в комплект с приложена ясна редакция на учебните програми, на учебниците, но и на графика за ваканциите, тя няма никакъв смисъл.

"Лесно ще бъде удължена учебната година - това е в административните правомощия на министъра на образованието. По-трудната и много по-съществена част е КАКВО и КАК ще се учи през това време. Най-важно е осъвременяването на учебното съдържание", казва той. По думите му редакция на "какво ще се учи" не става за три месеца - "не става с анкета към ученици, учители и родители". "Последната стойностна редакция на учебните програми по всички предмети и класове продължи две-три години. Дълъг процес с участието на много учители и автори на учебници. Много работни групи и дебати", припомня той.

Сегашното желание на МОН да направи редакция за 4-5 месеца на учебните програми той нарича "изключително амбициозна задача". Според него редакцията е много необходима и с оглед на преминалото 2-годишно онлайн обучение. "Много неща се промениха през тези две години и при учениците, и при учителите. Промените трябва да бъдат добре използвани за напредък в системата ни, а не да си продължим както преди. С едно скучно и забравено преподаване. Въпреки, че учебниците са само едно средство, тяхната редакция е също толкова необходима. Не сме достигнали все още онова ниво, в което да не ползваме учебника", смята той. 

По думите му промените в продължителността на учебната година биха имали успешен смисъл само с готови, реални редакции на учебните програми, но и с налични промени в учебниците, както и в гъвкавост в редуването учене-ваканция. "Така, че на въпроса трябва ли да има удължаване на учебното време - отговорът би бил НЕ! Но, на въпроса необходимо ли е да учим по-интересно, модерно, полезно, игрово и по-дълго? Отговорът е ДА!", казва той.

 

Подкрепа 

Позицията на Диян Стаматов се подкрепя от стотици учители, както и от родители, които коментират, че "по-дълго не е право пропорционално на по-качествено", както и че "и 12 месеца да е учебната година, пак няма да има добро образование при сегашната нормативна уредба и пълни с ненужно съдържание и написани на академичен език учебници". "Съгласна съм напълно - нищо няма да се постигне с механично местене на няколко дни повече. Трябва да се направят генерални, добре помислени и съвременни реформи, да се даде свобода на учителят, да се обогатят начините за учене и да има пространство децата да развиват знания, умения, емоции. А и ако може в един такъв съществен разговор и желание да се променя началото, края и какво и да е в годината да бъдат въвлечени и питани родителите (към момента няма такова нещо)", споделя Яна Алексиева от Асоциация "Родители".

 

Аргументите на МОН

Наскоро министър Денков за пореден път коментира темата, посочвайки, че българските ученици, особено тези в началната степен, учат най-малко в Европа, а имат най-големите ваканции. Според него в случая не е учудващо, че изоставаме от останалите държави и децата ни са все по-неподготвени и все по-неконкурентоспособни на своите европейски връстници. Затова идеята му е допълнителните учебни седмици да се използват за усвояване и затвърждаване на учебния материал в училище, за повече време за упражнения, работа в групи и по проекти. Успоредно с предложените от МОН 3 варианта за промяна на учебното време - годината да започва на 1, на 7 или на 15 септември (всеки от който включва и удължаване на годината с 2 седмици за 1-6 клас), ведомството му започна и преглед на учебните програми, който вече е към края си - очаква се през лятото те да бъдат редактирани и на 15 септември т.г. учениците да посрещнат новата година с актуализирани програми. Министърът освен това обещава задълбочено обществено обсъждане и постигане на консенсус преди промените да бъдат приети. За да се изтегли учебната година с 1 или две седмици по-рано, е нужна промяна в закона за предучилищното и училищното образование.

 

 

 

 

Още

Учебната 2022/23 г. започна за 717 000 ученици

15.09.2022

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

764
Директори се опасяват от онлайн обучение заради енергийната криза

02.09.2022

2362
Дни преди първия звънец няма яснота по колко часа ще учат децата