Медия без
политическа реклама

Шефът на БФС е празнувал заедно с босове на световна тото мафия

Борислав Михайлов нарече разкритието "откровен донос"

30 Май 2022
Bird.bg
Скандалната снимка, която е запечатала заедно президента на БФС Борислав Михайлов (вдясно) с двама от членовете на синдиката, занимаващ се с манипулиране на мачове - Костадин Хаджииванов (вляво) и Дан Тан (до него).

Скандална снимка на президента на БФС Борислав Михайлов, заедно с двама от членовете на световен синдикат за манипулиране на мачове се появи в разследване на Bird.bg.

Кадърът е запечатал празненство в Сингапур за посрещане на 2011 г., като Михайлов е в една компания с бившия президент на "Беласица" Костадин Хаджииванов и Дан Тан. Двамата бяха посочени за ръководители на престъпна организация, занимаваща се с манипулиране на резултати. Разкрития за тях направи бившият им сътрудник Уилсън Радж Перумал, който бе задържан и по-късно осъден в Унгария за незаконната си дейност. По-късно и Дан Тан бе осъден и излежа присъда.

Хаджииванов пък бе обявен за издирване (но не бе открит) от разследващите по "Операция Вето", която установи над 380 нагласени мача в различни европейски шампионати и дори квалификации за световно първенство. В нея се включиха разследващи екипи в Италия, Гърция, Финландия и Унгария.

Интересното е, че само две седмици след въпросното тържество БФС подписва договор с фирмата "Фути Интернешънъл Медия" за провеждане на контролен мач на националния отбор на България срещу този на Естония през февруари 2011 г. в турския курорт Анталия. Мачът завършва 2:2, като и четирите гола бяха вкарани от дузпи. Съмнителните ситуации около отсъждането на наказателните удари и движението на резултата провокираха ФИФА да разследва мача.

А тогавашният селекционер на националния ни отбор Лотар Матеус години по-късно си спомня за този двубой в автобиографичната си книга "Всичко или нищо":

"Още в самото начало ми се стори странно, че президентът Михайлов много настоява да изиграем конкретна приятелска среща. Съперник ни бе Естония, но двубоят трябваше да се проведе в турския курорт Анталия. Имам свидетели, че седмици наред се противях на този абсолютно излишен мач. Това не бе първият подобен случай. Четири месеца по-рано се изправихме срещу Саудитска Арабия в Истанбул (б.р. - победа с 2:0). Двубоят се състоя пред 150 зрители на тренировъчно игрище. Предишната вечер трябваше да се готвим на терен извън града, който бе осветен от 4 смехотворни крушки. Не можехме да виждаме топката. Когато поисках обяснение, ми казаха, че такива маргинални срещи са по вкуса на компанията, която ги организира. За сблъсъка със Саудитска Арабия не знам, но за този с Естония, изгледан от 80 души, стана ясно, че е бил манипулиран. Наложи се да го махнат от всички официални статистики."

Ретроспекцията на четирите управленски мандата на Борислав Михайлов като президент на БФС завършва с моментите, които той определено не иска да си спомня през тези 16 години. В някои той бе въвлечен не по свое желание, а други станаха с активно негово участие.

И наистина - резултът от двубоя България - Естония (2:2) бе анулиран, а правата на унгарския рефер Колош Ленгиел бяха спрени завинаги. По-късно обаче бе постановено, че в скандала няма намесени официални лица от двете федерации.

Това подчерта и Михайлов днес, след като Bird.bg публикува снимката: "Що се отнася до другите "велики" конспиративни теории - приятелският мач между България и Естония от години присъства в учебния материал на УЕФА, при това - като пример за некоректна схема без участието и знанието на нито една от двете федерации. Всички други интерпретации са не просто неадекватни, но и подсъдни. Призовавам всички футболни хора да не обръщат внимание на откровени доноси, а да се фокусират към предстоящите мачове на националния ни отбор!"

Михайлов се защити и от обвинението, че се е завърнал от финала в Шампионската лига "Реал" - "Ливърпул" (1:0) в полет в компанията с члена на Изпълкома на БФС и собственик на "Лудогорец" Кирил Домусчиев. Президентът на футболния съюз обясни, че е поканен лично от шефа на УЕФА Александър Чеферин и приложи резервацията си за полет в бизнес класа и поканата от Чеферин като потвърждение.

Въпреки че обясненията на Михайлов бяха подробно мотивирани от негова страна, той видимо се изнерви на въпроса за снимката с Дан Тан и Костадин Хаджииванов и дори избута репортера на Bird.bg, който го пресрещна на софийското летище.

Още по темата