Медия без
политическа реклама

А другаде грижата за бежанците от Украйна е национална гордост

Никой не подслони украинците в 4-звездни хотели като нас, но май и никой не допусна нашите грешки

БГНЕС
Украински граждани организираха шествие, с което да благодарят на Полша за помощта.

Историята на бежанските кризи е показала, че те винаги продължават по-дълго от очакваното и че първоначалният порив да се помага бързо мутира във враждебност, напомня един преглед на "Глоубъл ситизън" за безпрецедентната бежанска вълна от Украйна. Ако войната на Путин се заинати в следващите няколко години, милиони украинци ще попаднат в правен, финансов и емоционален ад, предупреждава организацията.

У нас достигнахме този стадий не за години, а за три месеца. След като първо настанихме бежанците в хотели, без да подбираме категорията и лукса, сега ги подложихме на недопустими унижения в опит да ги преместим оттам или откровено да ги изгоним от страната. Това, дълго време се хвалеха нашите власти, е образцов модел на грижа към бежанците. Но дали е така? Другите страни на първа линия на тази най-голяма бежанска вълна в Европа от Втората световна война насам избраха доста по-устойчиви и далновидни модели.

 

КАК Е У НАС

България настани бежанците в хотели, главно по морето - практика, прилагана до този момент основно във Великобритания, където преглед на последиците щеше да покаже на нашите власти колко проблематичен е този подход, ако и да е много лесен за управлението. Пари за доброволците, които приютиха десетки хора в домовете си, не бяха отпуснати с всякакви абсурдни оправдания. "Хуманитарната" програма изплащаше пари само на хотелиерите - по 40 лв. на ден на човек за ол инклузив. За бежанците имаше еднократна помощ от 375 лв. на семейство за покриване на належащи нужди, като тя бе изплатена през април и май и на практика десетки хора молеха за най-насъщни хигиенни материали и бебешки храни, защото хотелската храна не става за малки деца.

 

КАК Е В ПОЛША

Полша продължава да бъде най-предпочитаното място за украинците. Агенцията на ООН за бежанците заяви, че от началото на войната в Украйна на 24 февруари до 27 май страната е приела над 3,5 млн. украинци.

 

Наред със запитванията за транспорт, финансова подкрепа, настаняване и достъп до социални услуги, основните притеснения на бежанците се въртят около здравните услуги и медицинските нужди. Както навсякъде в ЕС, статутът за временна закрила осигурява достъп до тези услуги, като над 1,1 млн. бежанци са получили държавен идентификационен номер, който им дава такъв достъп. 94% от тях са жени с деца. 

 

През март Агенцията на ООН за бежанците въведе в Полша програма за парична помощ и създаде осем центъра за регистрация в по-големите градове. 20% от регистрираните за финансова помощ са тежко болни, възрастни хора, самотни майки, жени в риск и хора с увреждания. Програмата има за цел да помогне на бежанците да покрият неотложни нужди, докато успеят да си намерят работа или да получат социална подкрепа. Подобна схема се прилага в Молдова, Румъния, Словакия и в части от Украйна, където повече от 6,5 млн. души са вътрешно разселени. Отговарящите на условията бежанци получават 700 злоти (300 лв.) на месец в продължение на поне три месеца.

Полша не търсеше лесни решения в началото - бежанците бяха настанени в обществени сгради, пригодени в бежански лагери. Това бяха спортни центрове, затворени молове, офиси, стадиони, нощни клубове, даже художествени галерии. Много хора вече работят - най-малко 30 000. У нас са 4000.

Агнешка Косович, председател на борда на Полския миграционен форум, неправителствена организация, която помага на чужденците да се интегрират в полското общество, поглежда нещата от чисто човешка гледна точка. ''Има стотици хиляди хора, които са поканили бежанци в домовете си и от една страна всичко това е много оптимистично, но от друга е като да седиш върху тиктакаща бомба, защото знаеш, че не можеш да приемаш гости завинаги'', казва тя. Дори и да имат волята и търпението, някои поляци просто нямат ресурсите. За да покрият сметките си, те кандидатстват по правителствена програма, която осигурява около 38 злоти на ден (16 лв.) за всеки бежанец, който е приет в частен дом.

Също така е създаден и хостел за граждани на трети страни и други уязвими групи, които бягат от войната. Намира се в индустриалните покрайнини на Варшава в сграда, която обикновено се използва като общежитие за детски спортни лагери. От началото на войната съоръжението е приютило бежанци от 34 различни страни. Управлява се от Клуба на католическата интелигенция, създаден през 50-те години на миналия век.

За да се отблагодарят на Полша, на 29 май хиляди украинци участваха в шествие, с което да изразят признателността си за оказаните помощ и гостоприемство.

 

ЧЕХИЯ

Чешките политици искат да насърчат десетки хиляди бежанци от Украйна да заемат работни места, които отдавна са свободни. Държавата предупреди, че тези, които не работят, рискуват да загубят социалните помощи от правителството.

Близо 348 хил. украинци са намерили първоначално убежище в Чешката република от началото на руската инвазия. Смята се, че повече от една трета от тях са се завърнали у дома или са се преместили в други страни в ЕС и извън него. От тези, които са останали, повече от 50 хил. са намерили работа в индустрии, които преди това са имали остра нужда от работници, показват данните от чешките бюра по труда.

Предстои тези дни Камарата на депутатите да гласува т. нар. Lex Ukraine. Според новото законодателство бежанците ще бъдат здравно осигурени само за половин година, за да бъдат насърчени да си намерят работа. Чехите ще получават пари за безплатно настаняване на бежанци от Украйна, дори когато бежанците също плащат за консумирана енергия. Досега чешките семейства можеха да изтеглят 3 хил. крони (237 лв.) за всеки настанен бежанец до максимум 12 хил. крони (949 лв.) на месец, ако приемат бежанци напълно безплатно. Според друго предложение бежанци, пребиваващи в предоставени от правителството центрове за настаняване, ще загубят правото си на финансова помощ по правителствен план, отново с цел да си намерят по-бързо работа.

И в Чехия неправителствените организации помагат в кризата. People in Need например поддържат центрове за консултиране и помощ. Организацията работи в половината от регионите на Чешката република и подкрепя с 44 милиона крони безвъзмездни средства работа на доброволци в областите, които организацията не успява да покрие.

Смята се, че почти 80% от общия брой украински кандидати за временно пребиваване ще останат в Чехия. Повечето от тях  са съсредоточени в Прага, където властите планират да открият втори палатков лагер.

 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Установяването в Обединеното кралство се различава изключително много от това в Полша или Чехия. Повече от 60 хил. души, бягащи от Украйна, са пристигнали в Обединеното кралство - някои със семейни визи, които позволяват на украинците да се присъединят към роднини, които вече пребивават в страната, а други по схемата за спонсорство Homes for Ukraine, която позволява на обществеността да даде подслон на нуждаещите се. 

Въпреки че има много положителни истории, благотворителните организации предупреждават за пренаселеност, липса на финансова подкрепа и риск много украинци да останат на улицата заради разрив в отношенията между гости и домакини, пише Би Би Си. Така например в страната избухна скандал, след като наскоро пристигнала в североизточна Англия украинка, разказа, че тя и детето ѝ са останали без дом, след като са били изманипулирани от техните домакини да плащат за пребиваването си при тях. Благотворителната организация Settled казва, че получава много обаждания по същия казус.

Около 82% от украинците, пристигащи в Обединеното кралство, са жени, а 48% съобщават, че имат поне едно дете на издръжка. Заради увеличението в броя на майки, останали на улицата с децата си, и такива, върху които е било извършено посегателство от уж загрижен домакин, украинските бежанци могат да поискат проверка на криминалните досиета на хората, при които остават.

Съгласно схемата Homes For Ukraine, домакините получават 350 паунда (806 лв.) на месец от правителството. Програмата гарантира проверки на всички жилища преди бежанците да бъдат настанени, като обучено лице трябва да посети лично дома поне един път.

Помощници, програми за обучение, специализирани в сектора на хотелиерството и селското стопанство, както и езикови курсове, са сред подкрепата, която се предлага на украинските бежанци, допълват от Министерството на труда във Великобритания.

 

Ключови думи:

Украйна, Русия, война, бежанци

Още по темата