Медия без
политическа реклама

Коалиционните партньори блокираха ИТН за парите за вузовете

Отпускането на 20-те млн. лв. без условия вероятно ще се гледа при актуализацията на бюджета

02 Юни 2022ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
ЕПА БГНЕС
Йордан Цонев от ДПС се обяви против реформата на министър Денков, която според него ще ни направи зависими от чужди НПО

Отпускането на допълнителните 20 млн. лв. за вузовете се отдалечава във времето и все повече става заложник на политически боричкания. След близо 3-часови препирни парламентът днес отложи гласуването на предложената от ИТН промяна в текст от закона за бюджета за 2022 г., която разрешава университетите да си получат парите без условието да приемат национална методика за атестация на МС. Това стана поради липса на кворум, а главна роля за това изиграха партньорите на ИТН в коалицията - ПП, ДБ, БСП, които не се регистрираха малко преди редакцията да се гласува, саботирайки на практика приемането на проекта им.

Предложението на ИТН бе подкрепено единодушно на първо четене в бюджетна комисия и се очакваше днес то да мине без особени проблеми и в зала. Още в началото на заседанието обаче БСП поиска точката да се отложи с мотива, че е недопустимо промяна в закона на бюджета да се предлага от депутати, още повече, че след 10 дни предстои актуализацията на основния закон и въпросът може да се разгледа тогава. "Това е прецедент, този законопроект не биваше да бъде допускан дори за разглеждане в зала", коментира Георги Свиленски от БСП. Предложението му не бе прието и депутатите се впуснаха в дълги дискусии – започвайки от законосъобразността на текста в закона за държавния бюджет и на неговата поправка, стигайки до многобройните проблеми на висшето образование.

Юристът Атанас Славов от ДБ заяви, че законът за бюджета следва да се променя само по инициатива на МС. Според него висшите училища трябва да получат средствата без условия и параграф 17 (за обвързване на парите с атестацията - бел. ред.) не отговаря на законодателство, но приемайки предложението на ИТН, се рискува твърде много "да минем отвъд границите на правовата държава". "Не бива да пробиваме това правило. Ако приемем този прецедент, оттук нататък постоянно ще се внасят законопроекти за промяна в закона за държавния бюджет", посочи и колегата му Атанас Атанасов, подкрепяйки увеличаването на възнагражденията за университетските преподаватели, но не и по начина, предложен от ИТН. На същата позиция бяха и от ПП, които наблегнаха на скорошната актуализация на бюджета, когато въпросът ще може да бъде разгледан.

"Къде бяхме, когато приемахме параграф 17, който е противоконституционен. Той вече е атакуван в КС", попита Ива Митева от ИТН, която подчерта, че с внесената от нея поправка не се засягат фискални въпроси. Тя настоя, че депутатите имат право на законодателна инициатива и изрази резерви относно предстоящата актуализация. "Не сме видели актуализацията, какво ще пише в нея, кога ще стане?", попита тя. "Защо ако виждаме дори малко камъче в обувките, не се опитаме го извадим, по-разумно е, отколкото да водим конституционен дебат", изказа се Радомир Чолаков от ГЕРБ. "Не е ясно дали няма да си сложим голям камък, с който да не можем да продължим напред", отвърна му Елисавета Белобрадова от ДБ.

Преди гласуването на предложението на ИТН от БСП поискаха проверка на кворума. През компютъризираната система се регистрираха едва 104 от 240 депутати, недостигащи нужните за гласуване на проекта 121 души. Оказа се, че "саботажът" е от ПП, БСП, ДБ, чиито депутати изобщо не се бяха регистрирали (само от ПП се бяха регистрирали двама от общо 67 депутати).

Към момента не е ясно дали ще бъде направен опит промяната да се гласува отново в зала, или по-скоро ще бъде оставена за обсъждане, когато се гледа и актуализацията в закона за бюджета.

 

АТАКА

"Ако текстът на параграф 17 има идеолог, това е министърът на образованието. Той вчера на комисия по образование каза, че е видял тази разпоредба едва в Държавен вестник. Но на бюджетна комисия колеги ни заявиха, че този текст е предложен от министър Денков", заяви бившият министър Красимир Вълчев, въпреки че фактическият вносител на текста в пар. 17 е Румен Гечев от БСП. "Днес тук трябва да дойде министърът на образованието. Него бламираме с този законопроект", посочи той.

 

РЕАКЦИЯ

От синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ настояха 20-те млн. лв. да бъдат преведени незабавно на държавните висши училища - "сега, не с актуализация на бюджета, както бе заявено днес в пленарната зала". "Министерствата на финансите и на образованието не трябва да нарушават приетия от НС държавен бюджет за 2022 г., нямат право да налагат и ограничения на средства, договорени единствено и само за заплати. Те са предвидени като средства за допълнителна субсидия за увеличаване на трудовите възнаграждения на членовете на академичния състав в държавните висши училища", казват оттам. И настояват от 1 юли 2022 г. с предстоящата актуализация на бюджета за допълваща субсидия за издръжка на обучението в държавните вузове, която да е в размер на нови 20 млн. лв. 

"В момента в бюджета на държавните университети липсват средствата за увеличение на стипендиите на докторантите от 1 април от 550 лв. на 750 лв. ВОН-КНСБ настояваше и продължава да настоява тези средства да са на база не по-малко от 1000 лв. стипендия, което към 1 април, когато влезе в сила действието на Бюджет 2022, е в размер на 11 млн. лв. За съжаление, те не бяха предвидени в бюджетите на универистетите. Затова в предстоящата актуализация на Бюджет 2022 искаме средства за стипендиите в субсидиите на държавните висши училища. В случай че МОН е превел под някаква форма такива средства (както беше обявено за увеличение на стипендиите на докторантите на 750 лв.), то при актуализацията настояваме те да са не по-малко от 1000 лв., което за следващото шестмесечие е в размер на допълнителни 4 млн. лв.", казват още.

 

Държавните университети да могат да получат планираните за т. г.  20 млн. лв. за увеличение на заплатите на своите преподаватели без условия. Това решиха депутатите от бюджетната комисия, приемайки единодушно на първо четене промени в закона за бюджета за т. г.

 

Въпреки че е на път да се разреши от депутатите, казусът с допълнителните 20 млн. лв. за вузовете и с атестацията на преподавателите стигна и до Конституционния съд, след като в него се намеси главният прокурор Иван Гешев.

 

От "Има такъв народ" предлагат нормативни промени, с които университетите ще получат планираните 20 млн. лв. за заплати на преподавателите без условия.  Това става ясно законопроект за промени в закона за държавния бюджет на България за 2022 г.

 

Още по темата