Медия без
политическа реклама

Ужасна травма прекрати първия 1/2-финал на "Ролан Гарос"

Екоактивистка се завърза за мрежата по време на втория мач от тенис класиката в Париж

03 Юни 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Рафаел Надал наблюдава притеснен състоянието на Александър Зверев, който се гърчи от болка на корта в края на втория сет от маратонския 1/2-финал на "Ролан Гарос".

По потресаващ начин завърши първият 1/2-финал на Откритото първенство на Франция по тенис - "Ролан Гарос" в Париж. Рафаел Надал и Александър Зверев играеха при резултат 7:6 (8), 6:6, когато германецът стъпи накриво върху клей настилката и усука толкова тежко десния си глезен, че беше изкаран в инвалиден стол от централния корт "Филип Шатрие".

След около 5-минутен медицински таймаут Зверев се завърна на игрището с патерици, за да съобщи на съдията, че няма как да продължи двубоя. Той бе изпратен с аплодисменти от френската публика и просълзен се прибра окончателно в съблекалнята, окуражен с прегръдка от Надал.

Alexander Zverev was forced to retire during his Roland-Garros semi-final against Rafael Nadal after twisting his ankle during the second set. The match had ...

"Много тежко. Много тъжно - сподели в ТВ интервюто секунди по-късно испанският ветеран, празнуващ днес своя 36-и рожден ден. - Той играеше невероятен турнир. Той един страхотен колега в професионалния тур. Знаем колко много се бори да спечели титла от Големия шлем. Нямаше късмет. Сигурен съм, че ще спечели не една титла. Пожелавам му всичко най-добро."

Преди този ужасен момент двамата играеха фантастичен мач, който изглеждаше много далеч от своята развръзка, въпреки че вече бяха изминали 3:13 ч. от началото му. И първият, и вторият сет предложиха драматични обрати, битка точка за точка и маратонски разигравания, довели до общо 10 пробива в подаванията на двамата.

Зверев взе още откриващия сервис гейм на Надал в мача, затвърди брейка за 2:0 и впоследствие поведе с 4:2. В осмия гейм обаче левичарят от Манакор успя да върне пробива и се наложи първата част да бъде решена с тайбрек. В него 25-годишният германец изгради аванс от 6:2 т., но Краля на клея спаси четирите поредни сетбола и в крайна сметка изтръгна успехa за аванс от 1-0.

News and coverage from the #1 sports destination and the #HomeofTennis in Europe. Watch Eurosport anytime, anywhere via: https://bit.ly/3boIVvdWe bring you s...

Вторият сет започна с четири поредни пробива, преди Саша да задържи подаването си, а веднага след това да осъществи нов брейк и да поведе с 4:2 при предстоящ свой сервис. Рафа успя веднага да върне пробива, но пък отново загуби своето подаване и германецът сервираше за сета при 5:3. Само за да предаде отново подаването си и да се стигне до равенство при 5:5.

Последваха два гейма, в които всеки от сервиращите издържа на напрежението, докато не се стигна до ужасяващата ситуация при последната точка на 12-ия гейм. В опит да догони завършващия удар на Надал, Зверев изкълчи зловещо глезена си и се строполи с писъци на корта.

"Беше супер тежък мач. Три часа и повече и дори не завършихме втория сет - добави Рафа в интервюто пред хилядите потресени фенове. - Саша е едно от най-големите предизвикателства. Да играя срещу него... Трудно е да говоря в цялата тази ситуация. За мен да бъда на финал още веднъж е сбъдната мечта. В същото време да завърши мачът по този начин... Да го видя да плаче, това е ужасен момент. Пожелавам му всичко най-добро."

Rafael Nadal vs Alexander Zverev - Semifinals Highlights I Roland-Garros 2022. Watch the best moments from the the match that opposed Rafael Nadal and Alexan...

За Рафаел Надал участието във финала на клей класиката във френската столица ще бъде 14-о и той ще се бори за 14-ата си титла. Тя би била негова общо 22-ра в Големия шлем, увеличаваща преднината му във вечната ранглиста пред другите двама най-велики в историята - 20-кратните "мейджър" шампиони Роджър Федерер и Новак Джокович.

За да я спечели, испанският левичар ще трябва да се пребори с Каспер Рууд (Нор), който във втория 1/2-финал тази вечер надигра Марин Чилич (Хър) след обрат в четири сета - 3:6, 6:4, 6:2, 6:2. Мачът за Купата на мускетарите е в неделя.

Но за да бъде вечерта в Париж съвсем необичайна, мачът между норвежеца и хърватина беше прекъснат за около четвърт час в третия сет. Причината беше младо момиче, което нахлу на корта и се завърза за мрежата, коленичейки на земята облечена в бяла тениска със саморъчно изписан надпис на английски We have 1028 days left ("Остават ни 1028 дни"). Оказа се 22-годишна екоактиситка, протестираща срещу бездействието на френските власти по отношение на причините за глобалното затопляне.

Девойката беше принудително развързана и изнесена на ръце от охранителите, а междувременно двамата тенисисти се прибраха в съблекалните. Това се случи при резултат 4:1 гейма в полза на Рууд в третата част, а играта беше подновена след петнайсетина минути. Паузата не повлия на концентрацията на скандинавеца, който довърши мисията си и за първи път в кариерата си стигна до финал в Шлема.

"Рафа е последният от най-големите трима тенисисти, срещу когото все още не съм играл официален мач. Ето че първата ни среща ще бъде на финал в Големия шлем. Разбира се, че той е в ролята на фаворит. Надявам се, че ще мога да се представя успешно", сподели в аванс Каспер.

Още по темата