Медия без
политическа реклама

Няма дъно под националите - 2:5 от Грузия

Селекционерът Ясен Петров подаде оставка след резила, а Йордан Лечков обяви, че на играчите ни липсва класа

СПОРТАЛ
Наш национал напразно се ядосва, докато Иракли Азаров (в средата) се радва след автогола на Андреа Христов.

Призивите "Сърце, душа за България" на електронните пана бяха едно от най-безполезните неща на стадиона в Разград по време на домакинството срещу Грузия от група 4 на Лига С в турнира Лига на нациите. Футболните национали по никакъв начин не последваха апелите, а напротив - изиграха един от най-бездушните си мачове в последните години и загубиха катастрофално с 2:5 във втория си двубой от групата. След края селекционерът Ясен Петров обяви, че няма моралното право да остане след този мач, извини се "за тази продукция" и бе категоричен, че това е последният му мач на поста.

За статистиката - головете за България вкараха Атанас Илиев в 50-ата мин. и резервата Илиян Стефанов в 83-ата мин. За Грузия бяха точни Зурико Давиташвили (4), Буду Зивзивадзе (51), Хвича Кварцхелия (58-дузпа), Валери Казиайшвили (70), а Андреа Христов си отбеляза автогол в 31-ата мин. след удар на Иракли Азаров.

А резилът можеше да е още по-звучен и да надминем най-голямата си домакинска загуба до момента - 0:6 от Англия на 14 октомври 2019 г. Но гол на Буду Зивзивадзе в 11-ата мин. бе отменен след консултация с VAR, а Ника Квеквешкири в допълнителното време след 90-ата мин. изпусна дузпа, като улучи десния страничен стълб.

Промяната в защита, която направи Ясен Петров, уж за добро, създаде тотален хаос отзад. Централната двойка Петко и Андреа Христови бе разделена и първият от братята остана резерва. До Андреа Христов застана левият бек Антон Недялков като втори централен бранител, а отляво бе пуснат Едисон Йорданов, който беше в основата на почти всички опасности пред вратата ни до почивката.

Странно защо също така, но след лошото начало на мача Петров продължи да залага на технични халфове, дори и при смените, след като никой не успяваше да спре агресивните атаки и контрапресата на грузинците. Двамата по-борбени халфове в състава ни - Георги Костадинов и Кристиян Малинов, така и не влязоха в игра.

Още на почивката пък, при резултат 0:2, членът на Изпълкома на БФС Йордан Лечков за пореден път нападна вербално националите. "Липсва ни класа, то се вижда. Казвам го от опит - трябва да се сбием, на футболен език, без значение от моментното състояние на отбора", заяви той пред БНТ.

А президентът на футболния съюз Борислав Михайлов така и не догледа мача, а след първия половин час, когато вече гостите водеха с два гола, си тръгна от ложите на ст. "Хювефарма Арена" - дали заради слабата игра, дали за да не отнесе гнева на феновете (едва около 1000 души на трибуните), които в края на мача викаха "Оставка". Но на Михайлов вече му е ясно - след 1 точка от първите два мача в групата, националите изгубиха до голяма степен шансове за първото място. Което е поредна провалена кампания за тима ни, макар че тази дава право само на плейоф за Евро 2024. Всъщност, откакто Михайлов зае президентския пост през 2005 г., до момента мъжкият и младежкият ни национални отбори не са се класирали на нито едно голямо първенство.

В другия мач в групата ни Северна Македония победи с 2:0 като гост Гибралтар и е на второ място с 4 т., на 2 т. след лидера Грузия, който има и голова разлика 9:2. България е на трето място с 1 т. (3:6), а на дъното е Гибралтар с 0 т. (0:6). В четвъртък (9.VI) ни чака гостуване срещу гибралтарците - мач, който към момента изглежда за оправяне на самочувствието. Но и това вече не е сигурно, тъй като и към мача срещу Грузия подходихме на база на шумните ни победи - два пъти с по 6:2 (2005, 2009) и веднъж с 4:1 (2021 г.). Всъщност от Грузия бяхме губили само веднъж досега на футбол - 1:2 в Тбилиси през октомври 1995 г. Но сега вече имаме на сметката си и това тежко поражение. Което е като логично продължение на първата загуба в историята ни от Катар, допусната през март.

 

ОТЗИВИ

"Искам да благодаря на хората, които дойдоха. Не заслужаваха това, което се случи. Аз нямам моралното право да остана. Ще се разделим. Поемам цялата отговорност. Дано дойде някой треньор, който успее да вдигне футболистите и да промени ситуацията. Това е последният ми мач, категорично. Нямам моралното право да остана. Много грешки в защита, които бяха необясними. Извинявам се на всички, които са гледали тази продукция", заяви досегашният селекционер Ясен Петров, който изкара година и половина на поста (б.ред. - назначен бе през януари 2021 г.). По време на престоя си на поста той води националите в 17 мача, в които записа 3 победи, 5 равенства и 9 загуби.

Допусналият 5 грузински гола вратар и капитан на тима ни Николай Михайлов добави: "Нищо от това, което тренирахме не се получи. Всеки един рикошет беше в тях. Нямахме и късмет. Имаше огромен страх и напрежение във всички. Видимо е, че не може да се защитаваме. Срам и позор за националния отбор. Футболистите също всеки трябва да поеме отговорност и да си направи самооценка, защото всички виждаме през последните години къде се намираме. Винаги можеш да загубиш мач, но не по този начин. Това беше едно стрелбище".

 

ВАРИАНТ

Много е вероятно в гостуванията срещу Гибралтар в четвъртък и Грузия в неделя националите да бъдат водени от техническия директор на БФС Георги Иванов - Гонзо. Вече има и първи вариант за следващ селекционер - бившият треньор на "Ботев" (Пд) и "Арда Николай Киров, който е свободен, след като в края на май напусна "ЦСКА 1948".

Още по темата