Медия без
политическа реклама

Украйна е поискала гаубици, миномети и ракетни системи от България

Въпреки решението на НС единствено за военно-техническа помощ ДБ смята, че новото искане трябва да се разгледа

06 Юни 2022Обновена
БГНЕС
Виталий Москаленко

Украинският посланик Виталий Москаленко е поискал официално с нота оръжие за Украйна от външното ни министерство, но още няма отговор. Това обяви той в интервю за bTV. Имаме необходимост от въоръжение, добави Москаленко. 

"България има около 140 единици тежки гаубици, също толкова миномети от 120 мм и ракетни системи за залпов огън, също така около 100-150 единици", обясни дипломатът. Той допълни, че става дума за съветско, старо въоръжение, с което Украйна може да борави на бойното поле и има нужда точно от него.

Преди месец Народното събрание прие компромисното решение, че България ще ремонтира украинска бойна техника, но няма да предоставя оръжие на Киев.  

Нотата, за която Москаленко говори сега, е изпратена до Министерството на външните работи в петък. Посланикът посочи, че не е възможен отговор в този кратък период, но той ще прати апел и до военното министерство, правителството, партийни структури. Външно коментира, че нотата е получена днес и ще бъде препратена на компетентните институции.

"Украинците възприемат България като приятелска държава, която оказва помощ. Но винаги има едно "но", посочи Москаленко, обяснявайки, че Украйна иска по-сериозна помощ за въоръжаване. "Сега в момента имаме много сериозни боеве в Донбас, където руската артилерия превишава 20 пъти украинската. Представете си огневата мощ съсредоточена срещу Украйна в Донбас", допълни той.

РЕАКЦИИТЕ

Първа на искането на Украйна реагира вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Водената от нея и преди месец беше твърдо против пращането на оръжие на Украйна и дори заплашваше с излизане от коалицията. Сега Нинова пусна съобщение в медиите, което се заявява, че няма нужда външно министерство да изпраща искането на Украйна в министерството на икономиката и индустрията. "Народното събрание реши - България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен“, пише в изявлението си Нинова.

"Няма законова разпоредба, която да дава правото на Министерството на отбраната самостоятелно да изнася оръжия", коментира пред БНТ говорителят на министерството Митко Димитров. Той припомни, че "има решение на НС и ние като институция го изпълняваме".

"Продължаваме промяната" смята, че е нужна повече информация за искането, преди да се предприемат действия. "Всеки може да поиска нещо. Въпросът е, че след като има едно решение, което е гласувано в пленарна зала, ако има промяна на това решение, би трябвало да има съвсем ново решение, по което пак парламентът да се изкаже. Въпросът е какви са възможностите на българската държава по исканията. Според мен най-вероятно ще трябва да извикаме г-жа Генчовска да ни запознае с технологията, тъй като нямаме данни. Единствено сме чули това, което публично заяви посланикът", коментира Настимир Ананиев.

Искането за военна помощ от Украйна е естествена и логична стъпка, предвид развитието на войната и то трябва да се обсъди, коментираха от "Демократична България". Депутатът от ДБ Атанас Славов припомни, че от самото начало на конфликта формацията предложи изпращане на оръжие - леко, тежко, каквото се прецени, че има необходимост, така че ние подкрепяме разглеждането на това искане както на ниво Министерски съвет, така и от парламента. 

Никой нямо право на самосиндикални решения, коментира Станислав Балабанов (ИТН). Той посочи, че темата трябва да бъде обсъдена в парламента. "След като вече има решение на НС по този казус, ние трябва да се съобразяваме с него, а дали ще има ново предложение, предстои да разберем", посочи той.

"ГЕРБ беше първата политическа сила, която внесе в парламента законопроект за оказване на цялостна военна помощ на Украйна. Управляващото мнозинство отхвърли предложението. Сега с интерес ще наблюдаваме поведението на партиите в управляващата коалиция по повод новото искаме на украинския посланик за гаубици и ракети", гласи позицията на ГЕРБ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък обяви, че "самият акт на украинския посланик е меко казано нагъл" и дипломатът трябва да бъде обявен за персона нон грата и изгонен от страната ни.

"Буди недоумение фактът, че такива важни новини научаваме от чужди посолства. Питам се кога ние като общество и българи щяхме да научим за новата молба от страна на украинската държава", влезе в подобен тон и вицепрезидентът Илияна Йотова.

ЗА РАЗСЕЛВАНЕТО НА БЕЖАНЦИТЕ

Украинският посланик коментира и преместването на бежанците у нас: "Българският народ прояви изключителна емпатия и много добро отношение към украинските бежанци, десетки хиляди жени и деца, затова ние сме много благодарни на приятелска България." Той не критикува правителството и вицепремиера Калина Константинова за спорното им справяне със задачата за преселването на бягащите от войната. "Не искам да коментирам успешно или не, важно е, че усилията са направени, много сериозни действия осъществени от страна на българското правителство, за да бъдат настанени в горе-долу нормални условия", посочи дипломатът.

"Въпрос на организация. Така или иначе ще има, случват се подобни ситуации, опашки и определени сблъсквания. Това е неизбежно, когато една голяма група хора се концентрират на едно място. Това е война, това е ситуация, която трябваше да бъде очаквана", каза Москаленко.

 

Около 12 000 украинци са останали в хотелите по новата държавна програма от 15 лв. с или без доплащане), 3000 са в държавните бази, а в буферните центрове в Елхово и Сарафово има към 500. Тези данни изнесе вицепремиерът Калина Константинова в парламента днес следобед.

 

Не е задължително военно-техническата помощ, която България ще предостави на Украйна да е изцяло безплатна.

 

Единственото решение на войната е Русия да напусне напълно територията на Украйна и по този въпрос не трябва да има компромис. Всеки друг вариант би означавал замразен конфликт и продължаваща нестабилност.

 

Още по темата