Медия без
политическа реклама

Съдът: Брендо да се върне в ЕС и тогава да иска български затвор

07 Юни 2022
Архив СЕГА
Банев в съда преди 10 години.

Искането на Евелин Банев-Брендо да изтърпява в България, наложените му от Италия и Румъния ефективни присъди (20 и 10 години) не може да бъде разгледано, тъй като той не се намира на територията на страна от ЕС. Това обяснява Софийският апелативен съд, който като втора инстанция днес потвърди разпореждането на Софийския градски съд, с което беше отхвърлено искането на Банев да изтърпява тук присъдите си. Молбата на Банев е недопустима, прие съдът и прекрати делото по нея.

Според официалните данни, Банев се укрива след произнесената у нас 6-годишна ефективна присъда. В тази връзка през 2018 г. той е бил обявен за общодържавно издирване, а впоследствие спрямо него е издадена Европейска заповед за арест. Обявен е и за международно издирване от Интерпол. Междувременно осъденият е бил установен в Украйна, припомня съдът. Банев беше задържан в Украйна за десетина дни миналия септември. След това украинският съд го пусна заради междувременно придобито от него украинско гражданство. След това местонахождението му е неизвестно.

Затова и апелативните магистрати правят извод, че Банев не е на територията на България, още повече че при първото негово легално влизане на тук следва да е задържан фактически и отведен на място за изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода" по влязлата в сила присъда на Софийския градски съд. И трите присъди на Банев са все за престъпления, свързани с наркотици, по-специално с кокаин - от организирането на трафик до прането на пари от продажбите.

Определението на САС е окончателно.

Софийският градски съд е оставил без разглеждане искането на Евелин Банев-Брендо присъдите му от Румъния и Италия да бъдат изискани, признати и приети за изпълнение тук.

 

Ключови думи:

Евелин Банев-Брендо