Медия без
политическа реклама

София ще похарчи 120 млн. лв. за 4 г. за нови тротоари

Разходването на не по-малко от 30 на сто от парите трябва да стане по решение на районните кметове

09 Юни 2022
Столичният парламент одобри взимането на заем от 50 млн. евро за нова и ремонт на съществуваща тротоарна мрежа.

13 години след началото на управлението на кмета на София Йорданка Фандъкова и няколко години след анонса й „Влизаме в кварталите“ Столична община реши да вземе заем и да похарчи почти 120 млн. лв. (60 милиона евро) за изграждане на нови и ремонт на съществуващи тротоари във всичките 24 района на града през следващите четири години. Парите ще започнат да се харчат от догодина, когато предстоят избори за кметове и местна власт. Днес Столичният общински съвет постигна рядко срещано мнозинство при гласуването на доклада за взимане на заем от Европейската инвестиционна банка на стойност 50 млн. евро по проект за инвестиции в троторната мрежа. Останалите 10 млн. евро ще дойдат от следващите бюджети на общината.

Предложението на двама от заместник-кметовете на София – по общественото строителство инж. Ангел Джоргов и по финансите Дончо Барбалов, бе подкрепено както от най-голямата група от управляващото мнозинство – коалицията ГЕРБ-СДС, така и от опозиционната „Демократична България“. Първоначално от БСП не бяха съгласни с искането, но в крайна сметка днес те също гласуваха „за“. Това се случи, след като вносителите се съгласиха да бъдат увеличени от 20 на сто до не по-малко от 30 на сто парите от заема за изграждане и ремонт на тротоари, които ще отидат на пряко подчинение на районните кметове. Освен това и останалите средства, които ще се възлагат с конкурси на централната власт в общината, също трябва да бъдат съгласувани с кметовете по места, реши СОС. Коалиционният партньор на ГЕРБ в Столична община - групата на ВМРО и "Атака", не подкрепи доклада и гласува "въздържал се".

„По този доклад постигнахме консенсус, успяхме да увеличим процента, които ще отидат към районните кметове, които стоят най-близко до жителите на съответните райони. Надявам се по този начин в по-кратки срокове да бъде реализирана тази изключително важна програма. Това е един от основните ни приоритети за влизане вътре в кварталите, за ремонт на овехтялата вътрешна инфраструктура“, коментира лидерът на социалистите в СОС Иван Таков.

Относно взимането на предстоящия заем СОС реши още на всеки три месеца кметът Фандъкова да предоставя отчет за изпълнението на програмата. Освен това бе решено на районните кметове да се отпуснат допълнително до 720 000 лв. без ДДС годишно от бюджета на общината за разплащане със строителни надзорници, които да контролират качеството на изпълнението.

Представителят на гражданската организация „Спаси София“ Борис Бонев единствен гласува против взимането на заема. „Няма как да подкрепя милиони да се изсипят в "програма за ремонт на тротоари", без да има списък с улиците, които ще се ремонтират, нито критерии как ще бъдат избирани те. Няма и стандарти за качествени и красиви настилки, а ще се продължи с плочици тип "кокалче", които освен грозни, се разпадат месеци след като са били наредени. Тази "програма" не е нищо повече от поредното усвояване на милиони, обвито под формата на фалшива загриженост за тротоарите на София, които след 15 годишното управление на ГЕРБ са в трагично състояние. Жалко е, че ДБ и БСП за пореден път повярваха на фалшивите обещания на Фандъкова и подкрепиха ГЕРБ, вместо да ги принудят поне веднъж да си свършат работата. Заради тяхната лекомисленост 120 милиона ще бъдат профукани без резултат“, коментира Бонев след взимане на решението.

Както вече стана дума, работата по строителството и обновяването на тротоари в София трябва да почне през 2023 г. с ремонта на над 690 хил .кв. м. Управляващите обещават още, освен нови настилки, да изпълняват и: понижения на тротоарите, така че да са достъпни за майки с колички и хора със затруднения в придвижването; тактилни ивици за хора с увредено зрение; нови бордюри, при необходимост; парапети и антипаркинг колчета, където е необходимо, за да не се качват автомобили по новите настилки; ремонт на изкуствените неравности, които не отговарят на актуалните изисквания; засаждане на нови дървета. 

Още по темата