Медия без
политическа реклама

"Уимбълдън" компенсира липсата на точки с рекорден награден фонд

Самото участие в лондонския "Ол Ингланд Клъб" ще носи 50 000 паунда на тенисистите

10 Юни 2022
ЕПА/БГНЕС архив
Шампионската купа от "Уимбълдън" през 2022 г. ще върви с чек за £2 млн.

Рекорден награден фонд от 40,35 млн. паунда ще бъде раздаден на тазгодишния "Уимбълдън" - третия и най-престижен турнир от Големия шлем по тенис. По този начин организаторите на Откритото първенство на Великобритания ще се опитат да компенсират поне частично участниците, които за първи път в историята няма да получат точки за световната ранглиста.

До безпрецедентното решение на мъжката (АТР) и женската (WTA) професионални асоциации да не начисляват актив за тревната класика се стигна, след като от лондонския "Ол Ингланд Клъб" обявиха, че заради войната в Украйна няма да допуснат до участие тенисисти от Русия и Беларус. АТР и WTA прецениха, че това е дискриминация, и наложиха ответната мярка с цел съхраняване на равнопоставеността на играчите.

Президентът на международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах се изказа остро срещу политическата намеса в спорта.

Домакините пък съобщиха вчера, че увеличават общия награден фонд с 15,2% спрямо 2021 г. и с 6,2% спрямо последното проведено издание при пълен капацитет - през 2019 г. Най-съществена е промяната за участниците в квалификациите и отпадналите в ранните етапи на основната схема.

Само в пресявките ще бъдат разпределени 3,65 млн. британски лири, което е с 26% повече от миналия сезон и с цели 48,1% над сумата отпреди пандемията. Самото влизане в предварителната схема ще носи £11 000 паунда, класиране за II кръг ще означава £19 000, а отпадане в решаващия III кръг ще осигурява £32 000.

Място в основната схема пък гарантира минимум £50 000 - толкова е предвидената премия за загуба в I кръг, която е с 4,2% по-голяма от 2021 г. и с 11,1% повече от 2019 г. Шампионският чек на сингъл и при мъжете, и при жените ще бъде на стойност £2 млн. - ръст от цели 17,6% в сравнение с миналото лято, но спад от 14,9% спрямо абсолютния връх от £2,35 млн. преди три години.

Тази година "Уимбълдън" ще се проведе от 27 юни до 10 юли. България има двама сигурни участници в основните схеми - Григор Димитров при джентълмените и Виктория Томова при дамите. От квалификациите пък ще започнат вторите ни ракети - Димитър Кузманов и Изабелла Шиникова.

Двама български тенисисти ще участват директно в основната схема на третия за годината турнир от Големия шлем - "Уимбълдън".

Още по темата